Tényleg káros vizes hajjal aludni?

Kaufmann Angéla
2024. június 9. vasárnap. 5:51

Mindannyian hallottunk tanmeséket erről a rossz szépségápolási szokásról, és sajnos itt vagyunk, hogy elmondjuk, hogy a nedves hajjal történő alvás valóban haj- és fejbőrproblémákkal jár. Hosszú távon egyszerűen sokkal jobb, ha legyőzi a fáradtságot, és teljesen megszárítja a haját.

Most megosztjuk az öt fő okot, hogy miért érdemes kerülni a vizes hajjal alvást, és tanácsot adunk arról, mit tegyünk olyankor, amikor nincs más választásunk. Olvasson tovább, és tudjon meg többet lent. A fejbőr és a haja később hálás lesz érte.

A nedves hajjal való alvás következményei

A haj töredezése

Minden szakértő egyetért abban, hogy az első számú ok, amiért nem szabad nedves hajjal aludni, az, hogy hozzájárulhat a haj töredezéséhez. „A nedves hajszálak törékenyebbek, és csak bizonyos kímélést tudnak elviselni” – magyarázza Bridgette Hill okleveles trichológus. „A nedves haj és az anyag között alvás közben keletkező súrlódás repedéseket és szakadásokat okozhat a hajszálon.”

„A nedves haj hajlamos sérülékenyebbé válni, mert a víz átmenetileg megszakítja a hidrogénkötéseket a hajszálak fehérjeszerkezetében” – teszi hozzá Hadley King, egy New York-i székhelyű bőrgyógyász. „Ez növeli a rugalmasságot, amely hajlamosabbá teheti a hajat a töredezésre.”

King folytatja, ez különösen igaz bizonyos hajtípusokra, például egyenes vagy hullámos hajra. A göndör és texturált haj esetében azt mondja, hogy a megnövekedett rugalmasság fordított hatást fejthet ki, és kevésbé hajlamos a töredezésre. „A haj szerkezete valamivel gyengébb, ahol hajlik, göndörödik – magyarázza. „Ha a haj nedves, a göndör formák meglágyulnak, így kevesebb a gyenge pont.”

A mikrobiom megzavarása

A kiegyensúlyozott mikrobiom elengedhetetlen az egészséges hajnövekedés elősegítéséhez és az általános haj egészségének megőrzéséhez. Amikor vizes hajjal alszunk, növelheti a fején lévő verejték mennyiségét. Ez a faggyúval, a termék felhalmozódásával és az élesztőgombákkal kombinálva megzavarhatja a mikrobiomot, és akadályozhatja a szőrtüsző egészségét és működését.

Baktériumok terjedése

A nedves hajjal történő alvás elősegítheti a baktériumok elszaporodását a fejbőrön és a hajszálakon egyaránt. A nedves párnák vagy ágyneműk táptalajt képezhetnek a penészesedésnek, amely számos fejbőr- és hajproblémához vezethet. Amely elvezet minket a következő ponthoz…

Gyulladás lehetősége

A fejbőrrel kapcsolatos problémák egyike a fejbőrön jelentkező pattanások. A haj nedvesen hagyása zárolhatja a nem kívánt nedvességet, és elősegítheti a fejbőr pattanásait okozó baktériumok növekedését, amelyek viszketőek vagy fájdalmasak is lehetnek. És a legrosszabb forgatókönyv: a fejbőr pattanásai a fejbőr fertőzéseivé válhatnak.

Súlyosbíthatja a korpásodást, a bőrgyulladást és a fejbőr egyéb állapotait.

Ahogy korábban említettük, a nedves hajjal való alvás meleg, nedves környezetet teremthet, amelyben a baktériumok és az élesztőgombák szaporodhatnak. Ez tüszőgyulladáshoz vagy a seborrheás dermatitisz súlyosbodásához vezethet. Ez különösen aggasztja azokat, akik már küzdenek korpásodással, pikkelysömörrel és ekcémával, mivel a nedves hajjal történő alvás súlyosbíthatja ezeket az aggodalmakat.

Ha valaha is vizes hajjal aludt egy éjszakai zuhany után, ne essen pánikba. Ha nem csinálja rendszeresen, a haja és a fejbőre többnyire rendben van; csak arra biztatunk mindenkit, hogy ez ne legyen gyakori szokás. A vizes hajjal való alváshoz a szakértők olyan hajápolási termékek használatát javasolják, amelyek növelik a haj csúszósságát, vagy a szatén, illetve selyem párnahuzaton való alvást, hogy csökkentsék a súrlódást alvás közben.

Elolvasom a cikket