Ukrajna a gyarmatosítók nyelvét tanulja

2024. június 8. szombat. 6:27

Egyetemi éveim kezdetén, az egyik első napon, az orosz nyelv alapismereteinek felfrissítése volt tanulócsoportunk feladata. Az orosz nyelv oktatásának terén már sok mindent megért tanárnő, a teljes kudarc elkerülése végett a legegyszerűbb feladattal próbálkozott: a „csitáty” (olvas) ige ragozásával. Tekintete rám siklott, bennem a vér megfagyott, de szerencsére a mellettem ülő hallgatót szólította a táblához. „Írja fel kolléga ezt az orosz szót a táblára” – hangzott a kiválasztott személynek a megsemmisülést jelentő felszólítás.

Gyuri egyik lábáról a másikra állt, kezében a morzsolgatástól a kréta porladni kezdett, ezen kívül csak a zavart tekintete árulta el, hogy fogalma sincs, mit csináljon. Tanárnő: „Mire vár kolléga?” „Nem tudom, hogy írják a „cs” betűt – hangzott az addigra már nagy meglepetést nem okozó válasz.

Hátra dőltem – kávét csak azért nem kértem, mert nem akartam a figyelmet magamra vonzani –, én ugyanis legalább a cirill betűs ábécét ismertem.

A kommunizmus idején minden oktatási szinten kötelező volt az orosz nyelv tanulása, amely tisztelet a kivételnek, púp volt az ember hátán. Elsősorban azért, mert a kötelezettség azt jelentette, hogy egy idegen hatalom nyelvét kellett elsajátítani, ami legyünk őszinték, önmagában sem volt vonzó a többség számára. Ezért aztán különösebb érdek nem is fűződött az orosz nyelv elsajátításához, az alárendeltség érzése azonban megmaradt.

Most pedig az a hír járja, hogy két év múlva Ukrajnában már óvodás kortól kötelező lesz az angol nyelv elsajátítása. Ezen kívül bizonyos magasabb állami funkciók betöltését is az angol nyelv ismeretéhez kötik. A helyzet rosszabb, mint amilyen Magyarországon az orosz nyelv kötelező oktatásának idején volt. Akkor, bár hivatalosan ezt soha nem ismerték el, az orosz nyelv oktatását Moszkva „kérésére” tették be a kötelező tantárgyak közé.

Feltételezhetően Washingtonból nem érkezett Kijevbe hasonló óhaj. Zelenszkij önként és dalolva döntött úgy, hogy látványosan demonstrálja hazája alárendeltségét. Az ukrán elnöknek elég nagy a fantáziája, eddig is sok mindent kitalált már, hogy amerikai tartótisztjei kedvébe járjon.

A görcsös igyekezetnek viszont nincs semmi haszna. Az ukrán elnöknek fel kellene ismernie, hogy az Egyesült Államok globális nukleáris nagyhatalom, megvannak a saját érdekei és ezen még az sem fog változtatni, ha Ukrajnában elnöki rendeletet hoznak arról, hogy az újszülötteknek már az anyatejjel kell magukba szívni az angol nyelv igeidők egyeztetéseit.

Zelenszkij a közösségi oldalakon kapta meg a magáét a döntés miatt. Az ismert blogger, Jurij Podolyaka arra emlékeztetett, hogy minden bennszülöttekből álló gyarmati közigazgatásnak kötelező volt ismernie a gyarmatosítók nyelvét. „Vagyis, Ukrajna fokozatosan az angolszász országok szabályos gyarmatává válik. Sőt az afrikai formák szerint” – jelentette ki a poszt szerzője.

Bölcs megállapítás, de mégse fedi le a teljes igazságot. Ukrajna nem most kezd el az angolszász országok, pontosabban a globális nyugat gyarmata lenni. Már évek óta az, pontosabban amióta saját maga nem volt képes fenntartani az államgépezetet, ezért külföldi támogatásra szorult. Azt meg is kapta, csak éppen a „segítők” eddig az ország gazdaságának legalább a felére valamilyen módon rátették a kezüket.

Szóval Ukrajna már egy jó ideje gyarmat, csak Zelenszkijnek elfelejtettek szólni, magától pedig nem jött rá.

A szerző főmunkatárs

Elolvasom a cikket