A „csendes gyilkos” tünetei, amelyek a 3. és 4. stádiumban jelentkeznek

A bélrák korai felismerése növelheti a sikeres kezelés esélyét, de a figyelmeztető jelek általában akkor jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott stádiumban van.

A Bowel Cancer UK elmagyarázza, hogy szinte mindenki túléli a betegséget, ha a kezdeti stádiumban diagnosztizálják. Ez az arány azonban jelentősen csökken, ahogy a betegség előrehalad. Dr. Deborah Lee, a Dr. Fox Online Gyógyszertár munkatársa kifejtette, hogy az első stádiumban „a rák a bélfalat bélelő sejteken keresztül a belek izmos falába nőtt, de nem terjedt tovább” – tette hozzá: „Az első stádiumú bélráknak általában nincsenek tünetei”.

Az orvos azt mondta: „A bélrendszeri tünetekre való odafigyelés a figyelem középpontjában áll: „A bélrákról úgy gondolják, hogy hosszú premalignus fázisa van. Akár 10 évig is eltarthat, amíg a bélrák egy vékonybélpolipból kifejlődik.”

A bélrák második stádiumában a daganat már átnőtt a bélfalon, és átterjedhetett a közeli szövetekre. Nem terjedt át a nyirokcsomókra vagy a test távolabbi részeire, és egyeseknek ebben a stádiumban még nincsenek tüneteik. A tünetek általában a harmadik és negyedik stádiumban jelentkeznek, beleértve a véres székletet és az alhasi fájdalmat. Dr. Lee szerint a bélrák ezen szakaszokban gyakran felbukkanó tünetei a következők:

Vér a székletben

Vérzés a végbélből

A székelési szokások megváltozása hasmenéssel vagy székrekedéssel.

Alsó hasi fájdalom

A széklet alakjának megváltozása – például hosszú, keskeny széklet

Túlzott gázképződés.

A próbálkozás nélküli fogyás, az ok nélküli nagyfokú fáradtságérzet, a puffadás és a gyakori székelési inger – még olyankor is, ha épp az imént voltunk – szintén olyan jelek, amelyekre érdemes odafigyelni. Az egészségügyi szervezet azt tanácsolja, hogy aki három héten keresztül vagy annál hosszabb ideig bélrákos tüneteket észlel, azonnal forduljon a háziorvosához.

„A bélrák harmadik stádiumában a rák már átterjedt a nyirokcsomókra, de a test más részeire nem” – magyarázta Dr. Lee. „A négyes stádiumban a rák átterjedt például a tüdőbe vagy a májba.” Dr. Lee hozzátette: „A bélrák harmadik vagy negyedik stádiumában a betegeknek gyakran vannak olyan tünetei, mint a fáradtság, gyengeség, hasi fájdalom, fogyás és hányás. Sárgaságot (a bőr sárgulását) és légszomjat is okozhat„.”

Dr. Lee sürgetett: „Ha bármilyen aggodalma van, keresse fel háziorvosát. Ne szégyellje magát.”

Az Egészségfejlesztési és Esélyegyenlőtlenségi Hivatal szerint a bélrákos megbetegedések fele megelőzhető lenne életmódváltással. A feldolgozott és vörös húsok fogyasztásának csökkentése és a rostfogyasztás növelése fontos étrendi beavatkozások.

Egyéb kockázati tényezők közé tartoznak:

50 év feletti életkor

Alkoholfogyasztás

Dohányzás

Elhízás

A családban előfordult bélrák

Gyulladásos bélbetegség

Polipok a bélben

Lynch-szindróma

Családi adenomatózus polipózis.

Az aktív életmód és az egészséges testsúly fenntartása szintén segíthet a rák kialakulásának megelőzésében. Dr. Lee kijelentette: „Érdekes módon a kutyák megérzik a bélrák szagát. Egy vizsgálatban a kutyák ugyanolyan sikeresen kimutatták a bélrákot, mint a kolonoszkópia (a bélbe helyezett távcső).

Elolvasom a cikket