A pajzsmirigyproblémák legszembetűnőbb jelei

Hányszor vette már észre, hogy egyre nehezebb a megszokott dolgokat elvégezni? Reggel időben felkelni, reggelit készíteni a háztartásban, jelentést írni a munkahelyen? Ha a szokásos dolgokhoz nem elég az ereje, akkor mit beszéljünk szokatlan dolgokról – kirándulások a rokonokhoz hétvégén, túrázás, munka a zöldségeskertben és így tovább. Gyakran az ilyen tünetek komoly pajzsmirigyproblémák előhírnökei lehetnek – írta a kubnews.ru.

Ezek azok a jelek, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis, ha ezeket tapasztalja, érdemes azonnal időpontot kell kérnie egy endokrinológushoz.

1. Fokozott fáradtság: A pajzsmirigyfunkció romlásának egyik első jele a fokozott fáradtság. Ez gyakori fáradtságérzetben nyilvánul meg, még kisebb fizikai vagy szellemi megerőltetés után is.

2. Ingerlékenység és hangulatváltozás: A pajzsmirigyproblémában szenvedő emberek ingerlékenyebbé és idegesebbé válhatnak. Érzelmi kitöréseket és hangulati változásokat tapasztalhatnak minden nyilvánvaló ok nélkül.

3. Súlygyarapodás vagy -csökkenés: A súlyváltozás a pajzsmirigyproblémák másik jele lehet. A pajzsmirigy romlása által okozott pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő emberek gyakran híznak, míg a pajzsmirigy túlműködés fogyáshoz vezethet.

4. Lassú beszéd és gondolkodás: A pajzsmirigy károsodása befolyásolhatja a beszéd- és gondolkodási folyamatokat. A betegek észrevehetik, hogy lassabban beszélnek, és hosszabb időbe telik az információk feldolgozása.

5. Száraz bőr és haj: A pajzsmirigyműködés változásai a bőrre és a hajra is hatással lehetnek. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknél száraz bőr és haj, valamint töredezés és fénytelenség jelentkezhet.

6. Duzzanat és hideg végtagok: A pajzsmirigyfunkció romlása folyadékvisszatartást okozhat a szervezetben, ami duzzanathoz vezethet, különösen az arcon, a lábakon és a karokon. A betegek állandó hidegérzetet is tapasztalhatnak a végtagokban.

7. Memóriazavar és csökkent koncentráció: A pajzsmirigyproblémákkal küzdő embereknél memóriazavar és koncentrációs problémák jelentkezhetnek. Elfelejthetnek fontos részleteket, és nehezen tudnak olyan feladatokat elvégezni, amelyek nagyfokú koncentrációt igényelnek.

Elolvasom a cikket