Atomhatalmak csaptak össze

A kínai amerikai nagykövetség kritikája azután érkezett, hogy a Fehér Ház egyik magas rangú illetékese arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak ki kell bővítenie nukleáris fegyverarzenálját, válaszul arra, hogy Oroszország, Kína és Észak-Korea töretlenül növeli nukleáris programjait – olvasható a magyarnemzet.hu oldalán.

A nukleáris fegyverek mint elrettentő eszközök

Pranay Vaddi, az amerikai elnök különleges asszisztense és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának vezető igazgatója megjegyzései az Egyesült Államok, valamint Oroszország és Kína közötti növekvő feszültség közepette születtek.

Vaddi a nukleáris előkészületekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, az Egyesült Államoknak több stratégiai nukleáris fegyverre lesz szüksége az elkövetkező években ahhoz, hogy elrettentse Oroszországot, Kínát és más ellenfeleit.

Hozzátette: „Teljes mértékben fel kell készülnünk arra, hogy végrehajtsuk, ha az elnök meghozza ezt a döntést”.

A kínai nagykövetség egyik meg nem nevezett képviselője szerint ezek a megjegyzések azt mutatják, hogy Washington aláássa a nukleáris leszerelést, és úgy vélte az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia ezzel.

Amerikának csökkentenie kell az atomfegyverek szerepét a nemzeti és kollektív biztonságpolitikában, és felelősségteljesen kell fellépnie a világ jólétéért – mondta a nagykövetség képviselője.

Közben egyre többen tartanak attól, hogy egy teljes körű háború robban ki. Emmanuel Macron francia elnök kijelentései, miszerint nem zárja ki a nyugati csapatok küldését Ukrajnába, illetve hogy egyes hírek szerint a francia kiképzőtisztek már ukrán földön vannak, mind-mind efelé mutatnak.

A nyugati provokációkra pedig, mint arról a lapunk korábban beszámolt, májusban Oroszország taktikai atomfegyver-gyakorlatot kezdett.

Elolvasom a cikket