Egymás után érkeznek a hírek a rendkívüli választási eseményekről

Nagy Áron
2024. június 9. vasárnap. 17:08

13:40

Rákóczifalva, 2. számú szavazókör (JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK vármegye)

Rendkívüli esemény leírása:

Az egyik bizottsági tag ebédszünetben az udvaron elesett. Fején duzzanat keletkezett, szédül, járása minimálisan bizonytalan.

A megtett intézkedés:

Kérésére mentő hívása történt. A szavazás lebonyolítása zavartalanul folytatódik tovább.

Ez az egyik legfrissebb eset leírása, amit a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a honlapján közölt. Rosszullétekről, sérülésekről máshonnan is érkezett bejelentés. Hernádon mentőt kellett hívni valakihez, Komádiban pedig a szavazatszámláló bizottság elnöke esett el a szavazókör folyosóján. A bal könyöke kifordult, őt is el kellett látni.

Tokodaltárón rosszullét, Ásotthalmon ájulás miatt riasztották a mentőket, Budapest III. kerületében pedig azért, mert valaki elesett.

Akad azonban a listán egy „pikáns” eset is. Szatymazon egy állampolgár bejelentette, hogy ő érkezett először a szavazóhelyiséghez. A szavazóhelyiség nyitásakor a jegyzőkönyvvezető arról tájékoztatta, hogy a már szintén várakozó másik szavazó lesz az első szavazó. Az állampolgár ezt sérelmezte, és azt követelte, hogy vegyenek fel jegyzőkönyvet az esetről.

Az NVI jelentései szerint meglehetősen sok a probléma a bélyegzőkkel, ami a már említett hivatali bikkfanyelv miatt egészen szórakoztató. A jegyzőkönyvet bújva ugyanis ilyen megfogalmazásokkal lehet találkozni:

„Elromlott a szavazatszámláló bizottság bélyegzője, ezért a szavazást 10 percre fel kellett függeszteni.”

„A »Helyi Választási Bizottság – Vajta« bélyegző meghibásodott.”

És ha már a technikai problémáknál tartunk, Milánóban elromlott a lift, és egy választópolgár emiatt a felvonóban ragadt mintegy negyedórára.

Miként az az eset leírásából kiderül, értesítették a karbantartókat, akik kiszabadították az illetőt. A baleset nem szegte kedvét, az NVI szerint végül rendben leadta a szavazatát. Csak az nem derül ki a tájékoztatásból, hogy ezek után ismét liftbe mert-e szállni, vagy inkább gyalog ment fel a szavazóhelyiségig.

Említésre méltó eset történt Zalaszántón is: „Jelezte az egyik szavazó, hogy rosszak a látási viszonyok a szavazófülkében. A megtett intézkedés: A szavazófülkékbe lámpák lettek elhelyezve és hosszabbítók segítségével beüzemelve.”

Vámosgyörkön pedig a reggeli áramszünet idején zseblámpákkal világítottak.

A Somogy vármegyei Gyugyon leadta szavazatát az ország legidősebb polgármesterjelöltje. A 92 esztendős Jelenka György 30 éve polgármester, és nagyon fontosnak tartja, hogy aki teheti, menjen el szavazni, méghozzá a békére és ne a háborúra.

Elolvasom a cikket