Fontos fürdőszobai szokás, amely csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát

Ha azonban nem tartjuk be ezeket a szokásokat, annak még súlyosabb következményei is lehetnek, mint gondolnánk.

Egy szakértő szerint, ha nem vigyázunk a fogainkra és a szájunkra, az a magas vérnyomás kockázatát is növelheti.

Ezáltal olyan potenciálisan halálos kimenetelű állapotoknak és betegségeknek vagyunk kitéve, mint a szívroham és a stroke.

Miranda Pascucci, a TePe szájegészségügyi márka fogászati higiénikusa elárulta, hogyan lehet veszélyes a szívre, ha nem tartjuk kordában a szánkat.

„A fogak és a szív közötti kapcsolat talán nem nyilvánvaló, de sokféleképpen van, ahogyan a fogak egészségére való odafigyelés közvetlenül befolyásolhatja a szív- és érrendszeri egészséget” – mondta.

„A rossz szájhigiénia és az ínybetegségek összefüggésbe hozhatók a magas vérnyomás megnövekedett kockázatával, ami a szívroham és a stroke egyik fő kockázati tényezője – csak Angliában évente mintegy 75 000 halálesetért felelős.

„A szívroham, a stroke és a szívelégtelenség magasabb kockázatával is összefüggésbe hozták – és bizonyított, hogy a jó szájhigiéniával rendelkezőknél kisebb a kockázata ezeknek a problémáknak”.”

Hogyan függnek össze?
Több oka is van annak, hogy a rossz szájhigiénia hatással lehet a szívre és a keringési rendszerre.

Miranda folytatta: „Az egyik magyarázat az lehet, hogy a begyulladt ínyből származó baktériumok a test más részein lévő véredényekbe juthatnak.

„A másik magyarázat az lehet, hogy az ínyben lévő gyulladás gyulladást válthat ki a szív és az agy vérereiben. Fontos tehát, hogy a szív egészségének javításakor gondoljunk a szájüregi egészségünkre; és a puszta fogmosás nem elég.”

Ugyanezt a figyelmeztetést adták ki az amerikai Harvard Medical School szakértői is.

Az iskola honlapján kifejtették: „Az ínybetegségben (más néven parodontális betegségben) szenvedő embereknél két-háromszor nagyobb a kockázata annak, hogy szívrohamot, stroke-ot vagy más súlyos szív- és érrendszeri eseményt kapnak.

„De nem biztos, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn. Sok szívbeteg embernek egészséges az ínye, és nem minden ínybetegnél alakul ki szívprobléma. A közös kockázati tényezők, mint például a dohányzás vagy az egészségtelen táplálkozás, magyarázhatják az összefüggést. Mégis egyre inkább felmerül a gyanú, hogy az ínybetegség a szívbetegség független kockázati tényezője lehet.”

Elolvasom a cikket