Ismét a nyílt társadalom megfigyelői előtt vizsgázott jelesre a magyar választási rendszer

2024. június 9. vasárnap. 19:33

Azt írták: az elmúlt évtizedben megszokottakhoz hasonlóan a vasárnapi választás lebonyolítása jogi és szervezési szempontból is gördülékenyen zajlott. Ezt azért is kiemelten fontosnak nevezték, mert vasárnap először tartottak Magyarországon azonos napon EP- és önkormányzati választást.

A választási szervek a megnövekedett teher alatt is biztosították az egyik legfontosabb alkotmányos alapjog érvényesülésének feltételeit, a választási informatikai rendszer is jól teljesített, így fennakadások nélkül zajlott le a szavazás – jelezték.

Emlékeztettek: vasárnap több mint 3 ezer településen és 10 ezer szavazókörben összesen közel 8 millió választópolgár adhatta le szavazatát az európai parlamenti és önkormányzati jelöltekre.

A 2010 után megújított magyar választási eljárási rendszer pedig ismét bebizonyította, hogy hatékonyan és átláthatóan, a visszaéléseket megakadályozva képes a demokratikus akaratnyilvánítás biztosítására – hangsúlyozták.

Megjegyezték, látni azt is, hogy a nyugati demokráciákban nem mindenhol ennyire megbízható a választási eljárás rendszere: az elmúlt években például Ausztriában, Spanyolországban vagy éppen az Amerikai Egyesült Államokban is előfordultak olyan hibák, amelyek a választás társadalmi elfogadottságát aláásták.

Magyarországon 2022-ben az ellenzéki szavazóköri delegáltak és a nyílt társadalom hálózatához köthető nemzetközi megfigyelők is kénytelenek voltak tapasztalati úton elismerni, hogy a választás rendszere jól működik, és érdemi visszaélésre nincs lehetőség – áll a közleményben. Hozzátették: nem volt ez másképp a mai szavazáson sem.

Az Alapjogokért Központ szerint az eredményektől függetlenül tehát már most kijelenthető, hogy a magyar demokrácia győzött. Joggal lehetünk büszkék arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagállamainak egyik legjobban működő választási rendszerével bír – emelték ki.

Elolvasom a cikket