Lavrov: A franciák hazudnak, katonái már rég Ukrajnában vannak

Gabriel Attal francia miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy országa soha nem képzett ki csapatokat ukrán területen, de hozzátette, hogy „nem tabu” a francia kiképzők Ukrajnába küldésének lehetősége. Később Emmanuel Macron elnök – aki azt javasolta, hogy a Nyugat ne zárja ki katonák Ukrajnában való állomásoztatását – azt mondta, hogy Párizs több szövetségese már beleegyezett katonai kiképzők telepítésébe. Azt azonban nem közölte, hogy mely országok álltak mellé.

Lavrov vasárnap a francia tisztségviselők megjegyzéseit kommentálva Pavel Zarubin újságírónak azt mondta: „Franciaország miniszterelnöke hirtelen azt kezdte mondani, hogy nincsenek ott [Ukrajnában] kiképzőik. Ez nem igaz, és ezt ők is tudják.”

A külügyminiszter a továbbiakban azt mondta, hogy a nyugati nemzetek „csendben meg akarják tanítani” a világközösséget arra, hogy az Ukrajnával kapcsolatos döntéseiknek – beleértve azt, hogy Kijev mélyen Oroszország területére mérhet csapást és katonai személyzetet állomásoztat a háború sújtotta országban – nincs valódi jelentősége vagy következménye.

„Látjuk mindezt, és teljesen megértjük, hogy mit tesznek, és milyen szerepet játszanak az ellenünk elszabadult háborúban. És tudjuk, hogyan kell ez ellen harcolni” – hangsúlyozta.

Lavrov a továbbiakban kijelentette: biztos benne, hogy a nyugati elemzők figyelembe veszik Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetéseit, aki szerint a nagy hatótávolságú fegyverek Ukrajnába történő szállítása „aszimmetrikus” választ válthat ki Moszkva részéről, beleértve hasonló fegyverek szállítását a világ olyan régióiba, ahol azokat az Ukrajnát ellátó országok érzékeny objektumai ellen lehet felhasználni.

Elolvasom a cikket