Macron és Biden nem áll le a háborúval

Macron többek között elismerését fejezte ki Bidennek, amiért az Egyesült Államok „kritikus szerepet” játszik abban, hogy segített Ukrajnának kivédeni az orosz inváziót – írja a Mandiner.hu.

Továbbá támogatásáról biztosította az elnököt a gázai háborúban betöltött szerepükkel kapcsolatban.

Biden az Amerika és Franciaország közötti szoros kötelékről is beszélt, és üdvözölte a nap hírét a négy izraeli túsz kiszabadításáról, továbbá méltatta az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagot, melyet a Kongresszus több hónapos huzavona után fogadott el, és megerősítette Amerika elkötelezettségét a háborús erőfeszítések mellett.

Biden ezt mondta Macronnak: „Te is tudod, hogy Putyin nem fog megállni Ukrajnánál. Egész Európa veszélyben lesz. Az Egyesült Államok nem fogja hagyni, hogy ez megtörténjen… nem fogunk elsétálni.”

Biden úgy zárta a zártkörű beszélgetést követő sajtónyilatkozatot, hogy „ezen a héten ismét megmutattuk a világnak a szövetségesek erejét, és azt, hogy mit érhetünk el, ha összefogunk”.

Bár Párizsban úgy tűnt, hogy éppen a legnagyobb egyetértésben vannak az államfők, közben a következő napokban és hetekben a G7 és a NATO csúcstalálkozók közeledtével egyre több nézeteltérés adódhat a tagok között.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó például úgy fogalmazott az újságíróknak, hogy a megbeszélések „érzékenyek” és „intenzívek” lesznek.

A fő kérdések között szerepel, hogy miként lehet továbbra is támogatni Ukrajna védelmét az orosz invázióval szemben, mivel a háború immár harmadik éve tart. Biden és Macron is találkozott pénteken Párizsban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és igyekeztek ott is biztosítani folyamatos támogatásukat.

Elolvasom a cikket