Magyarellenes uszítással akarnak szavazatokat szerezni Romániában

Nem mindennapi eseményről számolt be a maszol.ro hírportál a Romániában folyó választási kampánnyal kapcsolatban, mégis azt mondhatjuk, hogy semmi újdonság nem történt, hisz keleti szomszédságunkban rendre előkerül a „magyarkártya”. Azaz nincs olyan választási időszak, hogy valamelyik szélsőséges romániai párt a Romániában élő magyarok ellen uszítana – írja a Mandiner.hu.

„Menjetek szavazni, hogy kizárjuk a magyarokat az intézményekből! Szatmárnémetinek egy igazi románra van szüksége!” Adrian Cozma – ez olvasható abban az sms-ben, amelyet több Szatmár megyei telefonszámra is kiküldtek ismeretlenek.

Mint a lap emlékeztet: az egyébként köztudottan magyarellenes Adrian Cozma a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei vezetője, szatmárnémeti polgármesterjelöltje, aki még a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetéggel (AUR) is összefogott, hogy leváltsa Szatmár megye és Szatmárnémeti magyar vezetőségét

A telefonszámot, amelyről a szöveges üzenetet kiküldték, megpróbálták a portál munkatársai felhívni, de a készülék már ki volt kapcsolva.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy valóban Nemzeti Liberális párt vezetőjétől származik az üzenetküldés ötlete is, az azonban biztos, hogy a magyarellenes kirohanásaival hírhedté vált liberális politikus ezzel azonos retorikával kampányolt az utóbbi hetekben. Ahogy a lap felhívja rá a figyelmet: Cozma kampányának fő üzenete ugyanis az volt, hogy a magyarokat le kell váltani, függetlenül attól, hogy azok milyen munkát végeztek a megye és a megyeszékhely élén.

Ennek érdekében a magyarellenes liberális párt az AUR-ral is szövetségre lépett – amit egyébként a párt országos vezetősége szó nélkül hagyott.

Elolvasom a cikket