Manfred Weber Ursula von der Leyen támogatására szólított fel

Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke felszólította Olaf Scholz német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt, hogy támogassák Ursula von der Leyen bizottsági elnököt egy második ciklusra – írta meg a Politico, mely választási hírfolyamában nem sokkal korábban azon poénkodott, hogy a CDU eredményváróján olasz sör és tiramisu is van a büfében, s ezt összekötötték azzal, hogy a bizottsági elnök számít Giorgia Meloni támogatására.

„Most azt várom, hogy Olaf Scholz világossá tegye, hogy a választás győztesét, azaz Ursula von der Leyent támogatja” – mondta Weber a ZDF közszolgálati televíziónak adott interjúban.

„És ugyanez igaz Emmanuel Macronra is, mint francia elnökre, de mindenekelőtt mint a liberális pártcsalád legerősebb politikusára Európában” – tette hozzá.

Ez egyben előrejelzi, hogy az európai parlamentet a Néppárt továbbra is nagykoalícióban kívánja vezetni.

Bár von der Leyen jobbközép Európai Néppártja (EPP) az előrejelzések szerint a választások után 186 mandátummal a legnagyobb frakció lesz a parlamentben, az EB jelenlegi elnökének újrázása egyáltalán nem magától értetődő.

– Ha nem támogatnák von der Leyent, az veszélyeztetné az EU stabilitását – mondta Weber. „Bármi más nagy politikai instabilitáshoz vezetne Európában, és én óva intek ettől. Ezért van most szükségünk a többi párt részéről gyors tisztázásra”.

Katarina Barley, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) csúcsjelöltje viszont biztosítékokat követelt. „Készen állunk a tárgyalásokra… de mint mondtam, biztosítékokra van szükségünk, hogy nincsenek a fedélzeten szélsőjobboldaliak” – mondta a ZDF-nek.

Ez pedig megmagyarázza, hogy az ID-nek miért kellett sietve megszabadulni az AfD-től. Számos lap értesülése szerint ugyanis von der Leyen Melonin keresztül Le Pent is szeretné megnyerni magának, miközben a baloldal támogatását is biztosítania kell.

Elolvasom a cikket