Nagyot erősödött a jobboldal az előzetes EP-választási eredmények szerint

Az Európai Parlament közzétette az első előrejelzéseket az uniós választások eredményeiről. Eszerint az Európai Néppárt 181 mandátumot szerez az új, 720 fős parlamentben, a szocialisták 135, a centrista Renew pedig 82 helyet. Ez összesen 398 mandátumot jelent a jelenlegi nagykoalíciónak, amelynek most 417 képviselője van a kisebb, 705 fős parlamentben.

Ursula von der Leyennek 361 szavazatra van szüksége ahhoz, hogy második ciklusra is a Bizottság elnöke lehessen, de a nagykoalíción belül nem minden párt támogatja őt. Ezért a korábbi sajtóbeszámolók szerint az utóbbi időben megpróbálta szorosabbra fűzni a viszonyát Giorgia Melonival, és rajta keresztül az ECR és az ID, a rendszerkritikus frakciók pártjai közül szeretne támogatókat találni.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 71, az Identitás és Demokrácia (ID) 62 képviselőre számíthat.

A Zöldek visszaesnek, 53 képviselőjük lehet, a Baloldalnak pedig 34. Az előrejelzésben 102 független képviselő szerepel. Egyelőre közéjük sorolódnak a Fidesz, a Mi Hazánk, de például a német AfD politikusai is.

Franciaország

Emmanuel Macron listája, a Renaissance az első becslések szerint a szavazatok 15,2 százalékát szerezte meg – alig valamivel többet, mint a szocialisták, akik 14,3 százalékot kaptak. A Jordan Bardella vezette Nemzeti Összefogás hatalmasat nyerhetett (31,5 százalék), a becslések szerint kétszer annyi mandátumot szerez , mint a „macroniták”.

Bardella új választások kiírására szólította fel Macront arra hivatkozva, hogy az elnöknek figyelembe kell vennie az „új politikai kontextust”.

A szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás győzelme „nemzeti tragédia Franciaország számára” – mondta Christophe Grudler, a Renew európai parlamenti képviselője a POLITICO-nak nem sokkal az első eredmények megjelenése után.

„Háromszor olyan keményen kell majd dolgoznunk” az Európai Parlamentben – tette hozzá.

Németország

Az előzetes eredmények szerint a várakozásoknak megfelelően jelentős visszaesést szenvedtek el a kormányzó „jelzőlámpa koalíció” pártjai: az SPD a harmadik helyre szorult, 14 százalékkal, a Zöldek a negyedikek lettek, és ők bukták a legnagyobbat: több mint 8 százalékkal kevesebben adták rájuk a voksukat, mint 5 éve. Figyelemre méltó az is, hogy az újonc BSW, Sahra Wagenknecht euroszkeptikus baloldali pártja megelőzte a Szabaddemokratákat. Az AfD, amit nemcsak a német fősodoratú sajtó, de egy szélesebb nemzetközi összefogás próbált minden eszközzel lejáratni, több mint öt százalékkal kapott többet a 2019-es eredményénél. Ami pedig meglepő, hogy a háborúpárti CDU/CSU pártszövetség végül csak 1 százalékkal erősödött. Ugyanakkor tény: toronymagasan megnyerte a pártok versenyét. Igazán erősödni tehát csak a békepártok tudtak.

Szomszédunkban úgytűnik, a békepárti FPÖ, a sokáig páriaként kezelt Szabadságpárt 27 százalékkal nyert. Ez 6 mandátumra lehet elég. A konzervatív Néppárt pedig sokat gyengült ugyan, de egy hajszállal végül odaért a második helyre. Itt érdemes megemlíteni: együttes eredményük 50 százalék, ami előrevetít egy jobboldali koalíciót, hamarosan ugyanis országgyűlési választásokat tartanak az országban.

A szociáldemokraták öt, a zöldek és a liberális Neos 2-2 mandátumot szerezhetett.

Horvátország

Jelen állás szerint a kormányzó HDZ nyert, azonban erősen szerepelt a békepárti és baloldali SDP. Az előbbi közel 34, utóbbi nem egészen 28 százalékot ért el, majd messze lemaradva a DP következik 8,6 százalékkal.

Spanyolország

A spanyolországi exit pollok szerint a jobbközép Néppárt egy orrhosszal nyerte meg a választásokat. A jobbközép PP 21-23 képviselői helyet szerez az EP-ben, a kormányzó Szocialista Párt pedig 20-22 helyet. A szélsőjobboldalinak mondott Vox 10 százalék körüli eredményével 6-7 mandátumot szerezhet.

Görögország

Görögországban az első hivatalos becslések szerint a kormányzó konzervatív Új Demokrácia vezet, de jelentősen meggyengült az egy évvel ezelőtti országos választásokon és a legutóbbi európai választásokon elért támogatottságához képest.

Az Új Demokrácia 27,9 százalékot kaphatott.

A baloldali Syrizát 14,8, a szocialista Pasokot pedig 12,9 százalékra mérték. A kommunista KKE 9,4 százalékon áll, elveszítve a negyedik helyet az ultranacionalista Görög Megoldással (9,6 százalék) szemben. Érdemes megemlíteni, szinte minden szélsőjobboldalinak mondott párt erősödött.

Szlovákia

A Mandiner szerint Szlovákiában, ahol már tegnap lezajlottak a választások, Robert Fico SMER-je csak a második lett a nyugatos ellenzéki Progresszív Szlovákia mögött. Ugyanakkor a Hlas-szal együtt simán nyert volna 30 százalék fölötti eredménnyel.

A holland választást a zöldek nyerhették 21 százalék fölötti eredménnyel, míg Gert Wilders Szabadságpártja 17,7-tel a második lehet. Jócskán lemaradva a Mark Rutte Néppártja futhatott be a harmadik helyre 11,6 százalékkal.

A baloldali ellenzéki Zöld Baloldal pártja 18 százalékos támogatottsággal megszerezhette az első helyet, megelőzve Mette Frederiksen miniszterelnök szociáldemokratáit, akik 15 százalékkal a második helyen állnak. A két pártnak egyenként három mandátum jutna a 15 dániai képviselői helyből, ha az exit poll pontosnak bizonyul.

Elolvasom a cikket