RENDKÍVÜLI: Emmanuel Macron politikája megbukott

Nagy Áron
2024. június 9. vasárnap. 21:26
Frissítve: 2024. június 9. 22:29

„Ez nem jó eredmény az Európát védő pártok számára. A szélsőjobboldali pártok az egész kontinensen erősödnek. Franciaországban képviselőik elérték a leadott szavazatok 40 százalékát” – fogalmazott Macron. Szerinte ezek a ”pártok ellenzik határaink közös védelmét, a gazdáink támogatását, Ukrajna támogatását, és ez veszélyezteti helyünket Európában és a világban.”

„A szélsőjobboldal egyszerre jelenti a franciák elszegényedését és országunk lefokozását, ezért nem tehetek úgy ezen az estén, mintha semmi sem történt volna” – fogalmazott.

Mindez nem érinti Macron elnökségét, ő hivatalban marad, de az a politikai kurzus, ami összeforrott a nevével, egyértelműen megbukott.

Marine Le Pen már meg is szólalt. Azt mondta:

„Készek vagyunk átvenni a hatalmat, ha a franciák bizalmat szavaznak nekünk a közelgő országos választásokon.”

Macron bejelentése nem sokkal azután hangzott el, hogy kiderült, a francia exit pollok szerint Le Pen Nemzeti Tömörülés pártja 31,5 százalékkal csaknem kétszer több szavazatot szerzett, mint Macron centrista szövetsége.

Le Pen „történelmi jelentőségűnek” nevezte az európai parlamenti választás eredményét.

A La Croix gyorselemzése szerint ami történt, az egy igazi földrengés. Legutóbb 1997-ben oszlatták fel a parlament alsóházát. Az akkori elnök, Jacques Chirac, annak ellenére, hogy már akkor is többsége volt, azt remélte, hogy megszilárdíthatja a Palais-Bourbonban való uralmát. Ez egy vesztes szerencsejáték volt, mivel a baloldallal sikerét hozta.

Itt a kontextus teljesen más. Az elnöki tábor 2022 óta már abban a kényelmetlen helyzetben van, hogy relatív többséggel rendelkezik, ezért a mandátum kezdete óta rendszeresen felmerült a feloszlatás lehetősége, mint a politikai patthelyzet feloldásának módja. De hogy ez a forgatókönyv soha nem valósult meg, az azért van, mert az elnöki párt és szövetségesei eddig is tudták, hogy az új parlamenti választások esetén nincs esélyük a jobb szereplésre.

Ez a helyzet nem változott, de az európai választások csak rontottak rajta.

Azzal, hogy a köztársasági elnök a Nemzeti Tömörülés borítékolható sikere ellenére kiírta a választásokat, talán azt reméli, hogy Le Penéket kimozdítja a kényelmes ellenzéki pozícióból, és egy nehéz helyzetben rájuk bízza a kormányzás felelősségét, ami 2027-ig erodálhatja a népszerűségüket.

Elolvasom a cikket