Tényleg rákot okoz?

Magyar Tibor
2024. június 9. vasárnap. 8:51

A daganatos megbetegedésekről számtalan hírrel találkozhatunk nap, mint nap. Rengeteg olyan terméket neveznek rákkeltőnek, amelyről kiderül, mégsem okoz halálos betegséget.

Időről időre felreppen a hír, hogy a hajfesték rákot okozhat. Azonban kiderült, hogy a mai hajfestékek teljesen egészségesek, és nem okoznak daganatot.

Örök téma az oltások hatása. A koronavírus elleni vakcinák megjelenésével újra terítékre kerültek a különböző rémhírek. Egyesek szerint a védőoltások daganatot okozhatnak. Azonban ezeket a híreket rendszeresen megcáfolják, és felhívják a figyelmet az oltások pozitív hatásaira.

A cukor számtalan egészségtelen hatásáról olvashatunk. Többek között azt is, hogy fogyasztásuk daganatot okozhat. Bár a kutatások kimutatták, hogy a rákos sejtek több cukrot fogyasztanak, mint a normál sejtek, egyetlen tanulmány sem igazolta, hogy a cukorfogyasztás súlyosbítaná a rákot, vagy ha abbahagyja a cukorfogyasztást, a rák csökkenne vagy eltűnne. A magas cukortartalmú étrend azonban hozzájárulhat a túlsúly növekedéséhez, és az elhízás számos ráktípus kialakulásának fokozott kockázatával jár.

Egyes hiedelmek szerint a rák fertőzhet. Azonban a daganat nem fertőző. Az egyetlen olyan helyzet, amikor a rák átterjedhet egyik emberről a másikra, az szerv- vagy szövetátültetés. Az a személy, aki szervet vagy szövetet kap olyan donortól, aki a múltban rákos volt, megnőhet a transzplantációval összefüggő rák kialakulásának kockázata a jövőben. Ez a kockázat azonban rendkívül alacsony – körülbelül két rákos eset 10 000 szervátültetésenként. Az orvosok kerülik az olyan donorok szerveinek vagy szöveteinek használatát, akiknek a kórtörténetében rákos megbetegedés szerepel.

A mobiltelefon és az 5G daganatot okoz. Ez az állítás sem helytálló. Az eddig elkészült, legjobb tanulmányok szerint nem igaz. A rákot genetikai mutációk okozzák, és a mobiltelefonok olyan alacsony frekvenciájú energiát bocsátanak ki, amely nem károsítja a géneket.

Az elektromos vezetékek sem okoznak rákot. Az elektromos vezetékek elektromos és mágneses energiát is bocsátanak ki. Az elektromos vezetékek által kibocsátott, elektromos energiát falak és egyéb tárgyak könnyen árnyékolják vagy gyengítik. Az elektromos vezetékek által kibocsátott, mágneses energia a sugárzás alacsony frekvenciájú formája, amely nem károsítja a géneket.

Az izzadásgátlók sem okoznak daganatot. Az eddigi legnagyobb tanulmányok nem találtak bizonyítékot arra, hogy az izzadásgátlókban és dezodorokban jellemző vegyi anyagokat összekapcsolják a mellszövet változásaival, és rákot okoznának.

Az élelmiszerek műanyag edényekben és csomagolásban történő mikrohullámú sütése káros, rákot okozó anyagokat bocsát ki. Ez az állítás is hamisnak bizonyult. A mikrohullámú sütőben biztonságosan használható műanyag tartályok és csomagolások nem jelentenek veszélyt. Bizonyíték van arra, hogy a nem mikrohullámú sütőben való használatra szánt műanyag edények megolvadhatnak, és vegyi anyagok szivároghatnak az ételbe. Kerülje az olyan műanyag edények mikrohullámú sütőben való sütését, amelyeket nem mikrohullámú sütőben való használatra találtak ki, például a margarinos edényeket.

Elolvasom a cikket