Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet

MH/MTI
2024. június 9. vasárnap. 20:02

A Kolozs megyei parlamenti képviselő elmondta: az RMDSZ értékelése szerint „késélen mozog”, hogy a szövetség eléri-e az ötszázalékos bejutási küszöböt a vasárnapi EP-választásokon.

„A nap folyamán most először került veszélybe a magyar képviselet. Arra kérem a magyar embereket a nagyvárosokban és nagyközségekben, hogy menjenek el szavazni. (.) Kérem, buzdítsák barátaikat, szomszédjaikat is!” – nyilatkozott Csoma Botond.

Emlékeztetett, hogy román idő szerint 22 óráig lehet szavazni, így több mint egy óra áll a rendelkezésükre azoknak, akik eddig távol maradtak az urnáktól.

Az RMDSZ korábbi tájékoztatása szerint a délutáni órákban elsősorban a nagyvárosokban maradt el az erdélyi magyar részvétel a többségitől, ez később kiegyenlítődni látszott. Az esti órákban azonban a nagyvárosban megnőtt a választásokon részt vevők száma, így a többségi részvétel is.

A Központi Választási Iroda (BEC) tájékoztatása szerint román idő szerint 20 órakor 47,82 százalékos volt a részvétel a romániai EP-választáson, a magyarok által is lakott megyék nagyjából az országos átlag fölött teljesítettek.

A helyhatósági választásokon a szavazásra jogosultak 45,82 százaléka vett részt este 20 óráig. Mindkét arány magasabb, mint a legutóbbi, 2019-es EP-választáson, valamint 2020-as helyhatósági választáson regisztrált adat.

Elolvasom a cikket