A Kreml szerint az európai országok saját polgáraik kárára politizálnak

MH/ MTI
2024. június 10. hétfő. 19:25

„Úgy tűnik, hogy a többség Európa-párti és ukránbarát lesz. Az Európai Parlament jövőbeli összetételét még nem elemeztük, de a jobboldali pártok növekvő népszerűségét is látjuk. Ez a dinamika szabad szemmel is látható” – mondta Peszkov.

A szóvivő szerint „az Európa-pártiak megőrizték vezető pozíciójukat”, ugyanakkor, mint mondta, idővel a jobboldali pártok „a többiek sarkára fognak lépni”. Hozzátette, hogy a Kreml figyelemmel fogja kísérni a választások utóéletét.

A radikális jobboldal franciaországi győzelmére, valamint arra reagálva, hogy Emmanuel Macron elnök bejelentette a nemzetgyűlés feloszlatását, a történteket Franciaország belügyének minősítette, amelybe Oroszország nem fog beavatkozni. Peszkov hozzátette azt is, hogy a parlament feloszlatása nem jelent újdonságot a francia politikai technológiában, mert máskor is tartottak már előrehozott választásokat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az X közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Macronnak és Olaf Scholz német kancellárnak le kellene mondania az európai parlamenti választások után, amelyeken a hivatalban lévő francia és német vezetéssel szemben álló erők meggyőző győzelmet arattak.

„Lám, lám, senki által sem tisztelt Macron és Scholz, látták önök az uniós parlamenti választások eredményét? Ezek az önök alkalmatlan politikáját tükrözik, amellyel az ukrajnai banderista hatóságokat támogatják. (…) Itt az ideje nyugdíjba vonulni. A történelem szemétdombjára!” – fogalmazott Medvegyev.

A volt orosz elnök és kormányfő hangot adott álláspontjának, miszerint az európai országok „saját polgáraik kárára” politizálnak. Medvegyev szerint a francia elnök és a német kancellár „idióta gazdasági és migrációs politikát” folytat.

Elolvasom a cikket