A PG Csoport négy dala a békéért

A közleményben Einstein szavait idézik: „Az emberiség sorsát teljességében erkölcsi fejlődése határozza majd meg.” Nem a legújabb technikai vívmányok, hanem az erkölcsi fejlődés – a már megélt és az egész világra szenvedést és halált hozó első és második világháború után… Az orosz–ukrán háború és a nemrég kirobbant izraeli kofliktus nem egy videójáték, és nem virtuális térben zajlik:

„Nincsen távol és nem is mese,

ha a légnyomás véletlen felemel.

Sokára nő meg az ember gyereke,

ilyen sorsot azért nem érdemelne:

Csak háború ne legyen – mondta a nagyapám.”

(részlet a Férfiak visszalőnek című dalból)

„Minden eszközt meg kell ragadnunk – emelte ki Jantyik Zsolt – hogy ennek a vérontásnak vége legyen. Mi magyarok tudjuk, hogy a legfontosabb az emberi élet, hogy bármely nép megmaradjon, hogy gyermekek szülessenek és láthassák őket a szüleik felnőni.”

Ezekhez a gondolatokhoz hívta segítségül a PG Csoport zenekar Pál István Szalonnát és Bandáját, egykori zenésztársukat, Halmos Béla prímást felvételről, és gondoltak Karády Katalin örökérvényű Valahol Oroszországban című dalára is.

Objektum doboz

Egy zenész, egy együttes azzal tud hatni, hogy játssza ezeket a dalokat, a rádiók és tévék azzal, hogy lejátsszák, eljuttatják a közönséghez, a zenehallgató pedig azzal tud segíteni, hogy gondol azokra, akik harcolnak, és akik megsebesülnek, vagy hátramaradnak eltemetett szeretteik emlékével.

A Valahol Oroszországban című dal feldolgozása kapcsán írja Jantyik Zsolt:

„Emlékezzünk azokra a kárpátaljai magyar férfiakra, akik elestek, vagy el fognak esni a 2022-ben kezdődött szörnyű háborúban. A lemezt, a dalokat azoknak a kárpátaljai családoknak küldjük, akik gyászolják gyermeküket, s mindazoknak az édesanyáknak – legyen az román, ruszin, lengyel, ukrán, orosz és sok más nemzet sarja –, akik örökké siratni fogják háborúban elvesztett gyermeküket! Urunk, mentsd meg az őrülettől Európát és az egész Világot! Hozd el nekünk a Békét!” – zárul a közlemény.

Elolvasom a cikket