Az Európai Néppárt tízzel növelheti mandátumainak számát az EP-ben

MH/ MTI
2024. június 10. hétfő. 19:53

A rendelkezésre álló előzetes vagy végleges tagállami eredmények alapján ismertetett mandátumbecslés szerint a következő uniós törvényhozó testületben a második legnagyobb képviselőcsoport a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) lesz 134 képviselői hellyel, ami öttel marad el az előző ciklusban birtokolt helyektől.

Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 23 képviselői helyet vesztett, ezzel 79 képviselője lehet az új EP-ben. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) néggyel több, 73 képviselői hellyel számolhatnak. Az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 9 további hellyel gyarapszik, és 58 képviselőt ültethet majd az EP-be. A Zöldek képviselőcsoportjának várhatóan 53 képviselője lesz, 18-cal kevesebb, mint a megelőző ciklusban. A Baloldalnak eggyel kevesebb, 36 képviselője lehet. Független, illetve az EP-be újonnan bekerült képviselők 31-gyel többen, 101-en lesznek. Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után csatlakozhatnak majd valamely pártcsoporthoz.

Az előrejelzések a leköszönő EP struktúráját és képviselőcsoportjait követik, és nem feltétlenül határozzák meg a következő Európai Parlament pártcsoportok szerinti összetételét, amely az alakuló ülésen válik majd véglegessé.

Az előrejelzés kilenc tagországból – Ciprusról, Franciaországból, Görögországból, Horvátországból, Litvániából, Lengyelországból, Máltáról, Németországból és Szlovákiából – érkezett végleges eredmények, valamint 17 országból – Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Dániából, Észtországból, Finnországból, Magyarországról, Olaszországból, Lettországból, Luxemburgból, Hollandiából, Portugáliából, Romániából, Szlovéniából, Spanyolországból és Svédországból – érkezett előzetes eredmények alapján származik.

Az előzetes adatok alapján a részvételi arányt az EU egészben 50,8 százalékra becsülik.

Az új parlamenti ciklus első plenáris ülését július 16-19. között tartják Strasbourgban. Az ülés előtt az újonnan megválasztott képviselők közös politikai elképzelések alapján képviselőcsoportokat alakítanak. Egy képviselőcsoportban legalább 23 európai parlamenti képviselőnek kell lennie hét uniós országból. Minden képviselő csak egy képviselőcsoporthoz tartozhat, illetve független maradhat.

Az első plenáris ülésen az Európai Parlament megválasztja új elnökét, alelnökeit és más tisztviselőket, valamint dönt az egyes parlamenti bizottságokban részt vevő EP-képviselők számáról. A képviselők szavaznak az Európai Bizottság később kijelölendő új elnökének megválasztásáról, majd meghallgatáson értékelik a biztosjelölteket. Az új uniós bizottságnak szüksége van az EP jóváhagyására a hivatalba lépéshez.

Elolvasom a cikket