Az ukrán hadseregben féktelenül lopják az üzemanyagot

A honlap katonai forrásai ezt az egyik „legégetőbb” és legelterjedtebb problémának nevezték a hadseregben, egy meg nem nevezett századparancsnok szerint az üzemanyag egyfajta „valutává” vált a frontvonalon.

A tiszt elmondása szerint nem sokkal kinevezése után közölték vele, hogy egyik feladata, hogy „vészhelyzeti üzemanyagkészletet” tartson fenn felettesei számára, és állítása szerint ez a gyakorlat rendkívül népszerű más egységekben. „Ha megtagadod, hogy üzemanyagot üríts a feletteseidnek, kiesel a kegyelemből, annak minden következményével együtt. A legrosszabb, hogy egy ellenőrzés esetén… bűnbakot csinálnak belőled” – mondta a forrás.

A Strana.ua egy másik katonai forrás szerint a korrupciós rendszer alapja az, hogy lehetetlen pontosan megszámolni a harctéren felhasznált üzemanyag mennyiségét. A középszintű ukrán parancsnokok tisztában vannak ezzel, és „ellenőrzik a »harci üzemanyag veszteségek« folyamatát – vagy egyszerűbben fogalmazva a lopást” – állította.

A „megspórolt” üzemanyagot – amely időnként eléri a teljes mennyiség 50 százalékát – ezután megbízható vállalkozók raktáraiba szállítják, a zsákmányt pedig elosztják az üzletemberek és az ukrán tisztek között – tette hozzá a forrás.

A Strana.ua arról is beszámolt, hogy több tucatnyi bírósági ügyet folytattak le állítólagos üzemanyaglopással kapcsolatban, de elmondása szerint ezek többsége alsóbb rangú parancsnokokat érint. Az egyik ügy azonban egy katonai toborzóiroda vezetőjét és bűntársait vette célba, akik állítólag öt tonna gázolajat loptak el.

A széles körben elterjedt korrupció és sikkasztás régóta sújtja Ukrajnát, amelyet a The Guardian még 2017-ben „Európa legkorruptabb országának” nevezett. Az Oroszországgal zajló konfliktus még inkább előtérbe helyezte a problémát, mivel az ukrán védelmi minisztériumot az elmúlt hónapokban több nagy horderejű katonai beszerzési korrupciós botrány is megrázta.

A probléma aggasztja az Egyesült Államokat, Kijev legfontosabb finanszírozóját, és a Pentagon májusi jelentése megjegyezte, hogy Ukrajna „az Oroszországgal folytatott háborúja új lehetőségeket teremtett a korrupcióra, beleértve a kenőpénzeket a védelmi minisztériumon belüli, különösen a halált okozó cikkek beszerzésének felduzzasztott költségeit”.

Washington kiemelte az ukrán parlamentben és a kormányzat más részein tapasztalható korrupciós kockázatokat is, megjegyezve, hogy az alacsony fizetések hozzájárulnak a vesztegetéshez.

Elolvasom a cikket