Egy római fürdő váratlan tulajdonsága

Az angol Bath város ikonikus római fürdőjének termálvize az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kulcsa lehet – derült ki egy új kutatásból. A híres látványosság hangulatos medencéiben élő mintegy 300 különböző mikroba izolálása után a tanulmány szerzői felfedezték, hogy ezek közül 15 képes gátolni a világ néhány legaggasztóbb kórokozóját.

Az antimikrobiális rezisztencia jelentős és egyre növekvő válság, amely a becslések szerint évente mintegy 1,27 millió halálesetet okoz világszerte, és ez az éves áldozatszám 2050-re várhatóan 10 millióra emelkedik. Jelenleg az új természetes antibiotikumok felfedezését tekintik a legjobb reményünknek arra, hogy semlegesítsük ezt a növekvő fenyegetést, bár az ilyen termékek azonosítására tett kísérletek eddig nagyrészt sikertelenek voltak.

Az új baktériumölő vegyületek felkutatásához a kutatók egyre inkább az extrém környezetekre, például a forró forrásokra összpontosítanak, mivel az ilyen környezetben található sajátos ökoszisztémák valószínűleg olyan egyedi organizmusokat tartalmaznak, amelyek antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezhetnek.

Mivel a Római Fürdőben található az Egyesült Királyság egyetlen termálforrása, a tanulmány szerzői úgy döntöttek, hogy elemzik a vízben, a biofilmben és az üledékben jelen lévő mikrobaközösségeket a komplexumon belüli forró pontokon – köztük a King’s Springben, ahol a víz hőmérséklete 45 °C körüli, és a valamivel hűvösebb Great Bathban, amelynek hőmérséklete körülbelül 30 °C. A tanulmányt a szerzők a Római Fürdőben készítették.

A kutatók összesen 297 különböző baktériumtípust tudtak izolálni, köztük az Actinobacteria és a Myxococcota számos fajtáját, amelyek mindkettő antibiotikum-termeléséről híres. A kezdeti szűrés kimutatta, hogy ezek közül 92 különböző mértékű aktivitást mutatott az E. coli és a Staphylococcus aureus kórokozókkal szemben.

Ezeket az ígéretes jelölteket ezután az ESKAPE kórokozókat alkotó maradék hat baktérium ellen tesztelték, amelyek az Egészségügyi Világszervezet szerint sürgősen új antibiotikumos kezelésekre szorulnak. Összességében a római fürdőkből nyert izolátumok közül 15-ről derült ki, hogy „széles spektrumú aktivitással” rendelkezik három vagy több ilyen kórokozóval szemben.

Dr. Lee Hutt, a tanulmány szerzője az eredményeket kommentálva nyilatkozatában kifejtette, hogy „ez a tanulmány először mutatott ki néhányat a Római Fürdőben jelen lévő mikroorganizmusok közül, ami az új antimikrobiális szerek felfedezésének potenciális forrásaként tárja fel”.

„Nem kis irónia rejlik abban, hogy a római fürdők vizét régóta gyógyhatásúnak tartották, és most a modern tudomány fejlődésének köszönhetően talán a küszöbén állunk annak, hogy kiderüljön, a rómaiaknak és azóta másoknak is igazuk volt” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket