Ezeket az ételeket zárja ki az étrendjéből, ha irritábilis bél szindrómával küzd

Szervi betegségek nincsenek a hátterében, nem növeli a vastagbélrák kockázatát – szemben a szervi hátterű bélbetegségekkel –, nem okoz szövetkárosodást, okai egyelőre ismeretlenek, mégis komoly és kellemetlen tüneteket okoz, amelyek rontják a betegek életminőségét. Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők egy részének gyógyszeres kezelésre is szüksége van, ám sokan vannak, akiknek az életmód-és táplálkozásbeli változtatásokkal kordában tudják tartani a roppant kellemetlen tüneteiket.

1. Tej és más laktózt tartalmazó ételek

A laktózt, azaz tejcukrot tartalmazó élelmiszerek, mint amilyen a tej, a sajt, a vaj vagy a tejszín puffadást és gázképződést okozhatnak a laktózérzékenyek bélrendszerében. A felnőtt lakosság 70 százalékának a szervezete nem vagy csak kis mennyiségben termel laktázt, az enzimet, amely segít a tejben lévő cukor lebontásában. Laktázenzim nélkül a vékonybél nem tudja felszívni a laktózt, amely emésztetlenül jut át ​​a vastagbélbe, ahol kellemetlen, sokszor fájdalmas tüneteket okoz.

2. Magas fruktóz tartalmú élelmiszerek

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup a feldolgozott élelmiszerek, a kereskedelmi forgalomban kapható édességek, rágcsálnivalók fő összetevője, nem véletlen, hogy ezek a termékek súlyosbíthatják a tüneteket. Ám IBS-sel az egészségtelen ételek mellett az egészséges gyümölcsök egy része is tiltólistára kerül: az alma, a körte és az aszalt gyümölcsök magas fruktóztartalmukkal ugyanazokat a tüneteket válthatja ki, mint az emésztetlen laktóz. Az alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsök, mint a bogyósok, citrusfélék és a banán azonban jó választás lehet.

3. Szénsavas üdítők

Mivel a szénsav is ugyanolyan hatással van az érzékeny bélrendszerre, mint a laktóz, azaz puffaszt és túlzott gázképződést okoz a gyomor-bél traktusban, a legjobb, ha szénsavmentes ásványvízzel vagy csapvízzel oltja a szomját, aki irritábilis bél szindrómával küzd.

4. Koffein

A koffein fokozhatja a hasmenést, amely a puffadás mellett az IBS másik fő tünete. Aki irritábilis bél szindrómával küzd, felejtse el a kávé, a tea, a kóla és a csokoládé fogyasztását és a koffeint tartalmazó fejfájás-csillapítók használtát.

5. Cukormentes rágógumi

A mesterséges édesítőszerekkel, például szorbittal és xilittel édesített rágógumikat is kerülni kell, mert hasmenést okozhatnak. Ezenkívül a rágógumi több lenyelt levegőhöz és gázképződéshez vezet.

Elolvasom a cikket