Ezért kevés a fegyver és a lőszer Ukrajnában?

Az ukrán bűnüldöző hatóságok mintegy 30 büntetőeljárást indítottak a 20 milliárd hrivnya (491 millió dollár) elsikkasztásával kapcsolatban – közölte Bondar a törvényhozókkal az erődítésekkel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság zárt ajtós ülésén, több médiabeszámoló szerint. Védelmi erődítmények hiányában az orosz erők gyors előrenyomulást hajtottak végre az országban.

„A bizottság tagjai a Nép Szolgái [Ukrajna kormánypártja] részéről, amikor ilyen számokat hallottak, azonnal megpróbálták megvédeni az alapok kezelőit”– mondta Bondar.

Ugyanakkor azt állította, hogy a pénzeszközök „oroszlánrészét” Ukrajna katonai és polgári hatóságain keresztül folyósították, amelyek az elnökhöz köthetők.

Az ukrán törvényhozók felszólították a védelmi minisztériumot, valamint a helyi katonai hatóságokat, hogy adjanak tájékoztatást a védelmi létesítmények építésére szánt költségvetési források tételes felhasználásáról.

A múlt hónapban az ukrán média arról számolt be, hogy a katonai és polgári hatóságok Harkov megyében több millió dollárt fizettek ki hamis cégeknek nem létező építőanyagok szállítására erődítmények építéséhez.

Ukrán korrupcióellenes aktivisták szerint csak a Harkovi terület hatóságai 7 milliárd hrivnyát (176,5 millió dollárt) sikkasztottak vagy loptak el, amelyet a határ menti erődítmények építésére kaptak. A védelem hiánya azt eredményezte, hogy az orosz csapatok gyors ütemben tucatnyi települést lerohantak.

A fa szállítására a Harkovi Lakásügyi és Kommunális Szolgáltatások Főosztálya és az OVA Regionális Katonai Igazgatóság 270 millió hrivnya (6,8 millió dollár) értékű szerződést kötött öt céggel, amelyeket közvetlenül a szerződések kihirdetése után alapítottak. Pályázati eljárásra nem került sor, és e cégek közül legalább kettő ugyanazon személy tulajdonában volt – állítja a korrupcióellenes jelentés.

Májusban Oroszország nagyszabású offenzívát indított a Harkovi területen, több várost és falut elfoglalva. Néhány ukrán katona, köztük Denisz Jaroszlavszkij, a térségben tevékenykedő parancsnok, feletteseit hibáztatta a nem megfelelő védelem kiépítéséért, azt állítva, hogy elsikkasztották az építésükre szánt pénzt.

Hónapok óta a Harkovi régió az oroszországi Belgorodi terület elleni ukrán határon átnyúló támadások egyik forrása. Közelsége lehetővé tette az ukrán csapatok számára, hogy több rakétavető rendszerrel rendszeresen lőjék az orosz várost.

Márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök felvetette, hogy Moszkva kénytelen lehet biztonsági övezetet létrehozni a Kijev által ellenőrzött területeken, hogy megakadályozza az orosz határ menti régiók elleni támadásokat.

Elolvasom a cikket