Görögországban a kormányzópárt szerezte a legtöbb szavazatot

MH/ MTI
2024. június 10. hétfő. 21:28

A hétfőn ismertetett adatok szerint az ND a voksok mintegy 28 százalékát nyerte el, ami azonban elmarad a 2019-es EP-választásokon kapott 33 százaléktól. A párt hét képviselőt küldhet az EP-be. Micotákisz elégedetlenségét fejezte ki, hogy az ND nem tudta teljesíteni célkitűzését, az öt évvel korábbihoz hasonló eredményt.

„Tiszteletben tartom döntésüket” – hangsúlyozta a kormányfő a választók akaratát kommentálva. Mint mondta, a kormány felé az üzenet szerinte úgy szól: „Bízunk bennetek, de szedjék össze magatokat!”.

A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett az ellenzéki Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) is vesztett támogatásából alig 15 százalékot szerezve a 2019-es csaknem 24 százalékos eredményéhez képest.

A balközép PASZOK az öt évvel ezelőttihez képest javított támogatottságán 13 százalékos eredményt érve el, ahogy az EP-be bejutó három radikális jobboldali párt közül a legnagyobb, a Görög Megoldás is sokat javított a voksok 9,5 százalékával. A kommunista párt 9,3 százalékkal két vagy három képviselőt küldhet Strasbourgba.

A görög választópolgárok mindössze 38 százaléka járult az urnákhoz vasárnap, szemben a 2019-es 51 százalékkal.

Elolvasom a cikket