Hogyan fogja Kijev megvédeni a nyugati harcosokat?

Elmondása szerint mindez azért történik, hogy a repülőgépek ne váljanak az orosz hadsereg célpontjaivá. „Ez lesz a tartalékunk arra az esetre, ha le kell cserélnünk a meghibásodott repülőgépeket, a karbantartási munkálatok idejére” – magyarázta a katona.

Golubcov azt is megjegyezte, hogy a vadászgépek védelme nem lesz könnyű feladat. Pontosította, hogy a légibázisok fedezéséhez legalább két Patriot-rendszer ütegre, valamint két NASAMS légvédelmi rendszerre és több önjáró Gepard légvédelmi rendszerre lesz szükség.

A legnagyobb félelmünk az, hogy az oroszok nem számolnak majd a Kinzhal és Iskanderek számával, hogy eltalálják az F-16-osokat a légibázison – mondta Szergej Golubcov, az AFU légierő légierejének parancsnokságának légiforgalmi főnöke.

Eddig csak négy ország erősítette meg az F-16-osok Ukrajnának történő átadásának tervét

A szállítók Dánia, Norvégia, Hollandia és Belgium lesznek. Golubcov azonban reményét fejezte ki, hogy az országok száma növekedhet, mivel szinte az összes F-16-os üzemeltetője átáll a modernebb F-35-ösre. Hozzátette, hogy a vadászpilóták képzését korlátozza a bázisokon rendelkezésre álló képzési helyek száma, valamint az angol nyelv elsajátításának szükségessége. Az év végére az AFU várhatóan csak egy F-1-es formációval fog rendelkezni, amely készen áll a műveleti bevetésre.

Az F-16-os nem csodaszer, és nem hordunk rózsaszínű szemüveget. Tisztában vagyunk vele, hogy nehéz lesz légi fölényt szerezni egyetlen repülőgéppel.

Szergej Golubcov, az Ukrán Légierő Parancsnokságának légiforgalmi vezetője szerint Ukrajna már a nyáron több mint 60 F-16-os vadászgépet kaphat.

Mint azt a Politico megírta, a fent említett államok azt tervezik, hogy még a nyáron több mint 60 darab F-16-os vadászgépet küldenek Kijevnek. Ukrajna ugyanakkor azt kéri az Egyesült Államoktól és más országoktól, hogy fokozzák az F-16-osok harci használatára felkészítő pilóták kiképzési programját. Megjegyzik, hogy Kijev arról tájékoztatta Washingtont, hogy 30 pilótája van, akik készen állnak arra, hogy megkezdjék a kiképzést az USA területén.

„A Biden-kormányzat közölte Kijevvel, hogy az arizonai légibázison nincs elég hely ahhoz, hogy egyszerre 12-nél több pilótát képezzenek ki. Két másik létesítménynek Dániában és Romániában hasonló problémája van a rendelkezésre álló kiképzőhelyekkel” – mondta három forrás a kiadványnak névtelenségük megőrzése mellett.

Putyin az ukrajnai F-16-osok megsemmisítését ígéri

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy az orosz fegyveres erők ugyanúgy megsemmisítik az F-16-osokat Ukrajnában, ahogyan a nyugati tankokat és más felszereléseket is megsemmisítik. „Ha F-16-osokat állítanak be, beszélnek róla, úgy tűnik, pilótákat képeznek ki, az nem fogja megváltoztatni a helyzetet a harctéren” – ez az államfő meggyőződése. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a maga részéről rámutatott, hogy Oroszország az F-16-os vadászgépek Kijevbe szállítását szándékos jelzésnek tekintené a NATO felé a nukleáris szférában. Hozzátette, hogy a vadászgépek leszállítása semmilyen módon nem változtatná meg a helyzetet az összekötő vonalon.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy még nem tudja, hogy korlátozzák-e az F-16-os vadászgépek orosz területre irányuló csapásokhoz való használatát. „Nem lesz belőlük annyi, hogy az oroszokkal paritásban legyenek az égen” – ismerte el ugyanakkor az ukrán vezető.

Elolvasom a cikket