Húsz év óta a legjobb eredményét érte el az RMDSZ

MH/ MTI
2024. június 10. hétfő. 17:23

Húsz év óta legjobb eredményét érte el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a vasárnapi romániai helyhatósági és EP-választásokon, és az erdélyi magyar EP-képviselet is biztosított – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn Kolozsváron, sajtótájékoztatón.

Húsz év óta a legjobb eredményét érte el az RMDSZ

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (k) a szövetség eredményváró rendezvényén a romániai helyhatósági és az európai parlamenti választások napján Kolozsváron, 2024. június 9-én. Mellette Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere, Vincze Lóránt, a szövetség EP-listájának második helyezettje, Csoma Botond szóvivő, Winkler Gyula, az RMDSZ EP-listavezetője, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke és Balázs Attila, az RMDSZ ügyvezető elnöke (b–j)

Fotó: MTI/Kiss Gábor

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál a szövetség 566 ezer voksot kapott, és ez a magas szavazatszám két EP-képviselői mandátumot is biztosít számára – közölte.

A helyhatósági választásokon 199 polgármesteri mandátum biztosított, és a szövetség a négy erdélyi megye – Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár – vezetését is megőrizte. Megőrizte továbbá a polgármesteri széket Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben, és visszaszerezte Székelyudvarhely és Margitta vezetését – mondta.

Kelemen Hunor rámutatott: a 2024-es romániai választási esztendő első évadja sikeresnek mondható, az RMDSZ 6,1 százalékos eredménye azt mutatja, hogy az erdélyi magyar közöségnek van ereje, határozott elképzelése a jövőről a szülőföldjén.

Elolvasom a cikket