Ismét kétharmada lehet a Fidesznek

A Nézőpont Intézet modellszámítása szerint az országgyűlési mandátumok kétharmadát megszerezte volna a Fidesz június 9-én is – áll a szervezet közleményében. Mint a lapunkhoz eljuttatott anyagban emlékeztetnek, a Fidesz–KDNP nyerte a szavazatok 44,61 százalékos arányával az európai parlamenti referendumot, mely teljesítménnyel egy országgyűlési megmérettetésen a parlamenti mandátumoknak kétharmadát (135 helyet is megszerezhette volna.

Az év eleji várakozásokhoz képest alulteljesítő Gyurcsány-koalíció (8,1 százalék), valamint az Európai Parlamentbe újoncként bejutó Tisza Párt (29,69 százalék) és Mi Hazánk Mozgalom (6,76 százalék) EP-eredménye sem a kormányváltásra, sem pedig a kétharmados kormánypárti többség megbontására nem lenne elég – húzzák alá.

Utalnak rá, számításaik szerint az ellenzéki pártok a 2022-esnél is nagyobb vereséget szenvedtek volna. A külön listát állító formációk, feltételezve, hogy minden egyéni választókerületben külön jelöltet állítanak, az európai parlamenti választáson kapott szavazatok eloszlása alapján tíz egyéni választókerületben tudtak volna győzni. Listás eredményük és az egyéni választókerületi töredékszavazatik alapján a legnagyobb ellenzéki frakciót Magyar Péter pártja alakíthatná (negyvenöt mandátum, az összes huszonkét százaléka) a parlamentben, őt követné a jelenleg hárompárti Gyurcsány-koalíció (tíz szék, a mandátumok öt százaléka) és a Mi Hazánk Mozgalom (nyolc hely, a mandátumok négy százaléka).

Hozzáteszik, azok a pártok, amelyek nem jutottak be az Európai Parlamentbe, önállóan e téren sem ugrották volna meg a bejutási küszöböt.

Elolvasom a cikket