Két községben polgármestere lesz az RMDSZ-nek Bákó megyében

MH/MTI
2024. június 10. hétfő. 18:08

Pogár László az MTI-nek nyilatkozva hétfőn elmondta: a vasárnapi romániai helyhatósági választások még nem hivatalos, de már bizonyosra vehető választási eredményei alapján olyan csángók által is lakott moldvai községek önkormányzatába sikerült bejutni az RMDSZ jelöltjeinek, ahol korábban soha nem volt magyar képviselet.

A történelemben először Gajcsána (Gaiceana) községben – amelyhez a csángók által lakott Magyarfalu is tartozik – Gál Alina személyében saját polgármestert állítanak. A Londonban mesterdiplomát szerzett fiatal közgazdász a szavazatok 38 százalékát szerezte meg, míg a községben tízszázalékos a magyarok lélekszáma, így románok is nagy számban támogatták.

Polgár László elmondta: Gál Alina külföldről tért haza, és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége humán erőforrásért felelős munkatársaként dolgozott. Szavai szerint nála felkészültebb elöljárója nem is lehetne a moldvai községnek.

Pogár – aki 2008 óta képviselő a gajcsánai önkormányzatban – elmondta: reményeik szerint a helyhatósági választások után az eddigi egyről négyre tudják növelni az RMDSZ-frakció létszámát.

Oltean Péternek, Gyimesbükk (Ghimes-Faget) polgármesterének is sikerült újráznia, a szavazatok 67 százalékát szerezte meg. Gyimesbükkben a szövetség az önkormányzatban is többséget ad, miután a voksok 63 százalékát kapta.

Pogár László elmondta: a történelemben először több olyan község önkormányzatába is sikerült bekerülni, ahol korábban soha nem volt képviselője a moldvai csángóknak.

Ilyen a Bákótól öt kilométerre található, kilencezer lakosú Ferdinándújfalu (Nicolae Balcescu) község, melyhez közigazgatásilag a csángólakta Bogdánfalva tartozik, ahol egy, visszaosztással pedig akár két mandátum is juthat az RMDSZ-nek.

Porincsel (Parincea) községben – amelyhez a csángók által lakott Lábnyik is tartozik –, két önkormányzati mandátumra számít a szövetség.

Klézse (Cleja) község önkormányzatába egy, Perzsol (Parjol) községébe – melyhez Pusztina tartozik – szintén egy képviselőt juttat be az RMDSZ – mondta a Bákó megyei szervezet elnöke.

Pogár László úgy értékelt, a siker annak köszönhető, hogy a moldvai csángók látták: az RMDSZ tisztességes munkát végez, a közösségért dolgozik, ezt értékelték szavazatukkal. Köszönetét fejezte ki a választóknak a bizalomért, Kelemen Hunor szövetségi elnöknek és Tánczos Barna Hargita megyei szenátornak pedig azért, mert támogatták a csángók törekvéseit.

Kelemen Hunor a kampány során a Bákó megyei csángókat – akik vállalva magyarságukat, tenni akarnak közösségükért – többször is követendő példaként említette a magyarlakta erdélyi településeken.

A legutóbbi romániai népszámláláson az országban egyedül Bákó megyében nőtt a magyarok száma, a 600 ezer lakosú moldvai megyében 4651 ember vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

Elolvasom a cikket