Lavrov: A BRICS kiemelten dolgozik egy platformon, amelyen nemzeti valutákban lehet fizetni

A gazdasági szövetség külügyminisztereinek az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban tartott ülésén Lavrov elmondta, hogy a BRICS „aktívan dolgozik a tavalyi johannesburgi csúcstalálkozó döntéseinek végrehajtásán, különösen ami a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer javítását, a kölcsönös kereskedelemben a nemzeti valutákban történő elszámolások platformjának kialakítását illeti”.

Hozzátette, hogy a szövetség, amely a közelmúltban példátlan bővülési folyamaton ment keresztül, arra is törekszik, hogy összehangolja a BRICS-partnerek közötti interakció kereteit.

„A napirendünk kiterjedt. Olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek közvetlenül érintik a tisztességes alapokon nyugvó jövőbeli világrendet” – mondta Lavrov.

A hónap elején Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter elárulta, hogy a BRICS pénzügyminiszterei vizsgálják egy közös blokklánc-alapú rendszer elindításának lehetőségét a pénzügyi tranzakciók megkönnyítésére.

Januárban az orosz központi bank vezetője, Elvira Nabiullina megjegyezte, hogy Oroszország nemzeti valutában lebonyolított tranzakcióinak aránya a BRICS-országokkal 85 százalékra nőtt – a két évvel ezelőtti 26 százalékról. Azt is elárulta, hogy egyre több országnak vannak kétségei a SWIFT-tel kapcsolatban, miután az ukrajnai konfliktus 2022-es kirobbanása után számos orosz bankot elvágtak a belgiumi székhelyű pénzügyi üzenetküldő rendszertől.

Az eredetileg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-hez 2024 elején csatlakozott Irán, Etiópia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek. Míg Szaúd-Arábia 2023-ban hivatalos meghívást kapott a fórumhoz való csatlakozásra, és megerősítette érdeklődését, későbbi médiajelentések szerint az olajban gazdag állam még mindig fontolgatja a tagságot. Argentínát is meghívták, de elutasította az ajánlatot, miután új elnöke, Javier Milei ellenezte a lépést.

A 2009-ben alakult BRICS gazdasági blokk a nyugati dominanciájú nemzetközi intézmények alternatívájaként mutatkozott be. A Statista elemzőcég szerint a BRICS 2020-ban vásárlóerő-paritáson számolva megelőzte a G7-országok részesedését a világ teljes GDP-jéből. A BRICS-országok 2023-ra a világ GDP-jének összesen 32 százalékát tették ki.

Elolvasom a cikket