Magyar Péter állhat a sok érvénytelen szavazat mögött

Sütő-Nagy Zsolt
2024. június 10. hétfő. 13:36

Már több cikkünkben is foglalkoztunk azzal a helyzettel, hogy Karácsony Gergely főpolgármester 324 szavazattal előzte meg a vasárnapi önkormányzati választás során Vitézy Dávidot, aki még az éjjel arról beszélt, hogy biztos újraszámlálás lesz.

A 806.142 leadott szavazatból a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 24.589 volt érvénytelen, ami azok 3,05 százaléka.

A választási eljárásról szóló törvény szerint önmagában a szoros választási eredmény nem ok az újraszámlálásra, kifogást kizárólag a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen. A választási bizottságnak a jogszabály szerint a benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, ha az nem tartalmazza a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait.

– Elképzelhető, hogy a szokatlanul sok eredménytelen voks azért született, mert Magyar Péter a szavazata leadását követően úgy nyilatkozott, hogy érvénytelen voksot adott le a főpolgármesterre leadott szavazólapon, és ezt a követői úgy értékelték, hogy nekik is így kell tenniük. Ha valóban kezdeményezi Vitézy Dávid a szavazatok újraszámlálását, akkor az csak hosszabb eljárást követően történhet meg, hiszen a beadvány várhatóan megjárja a Kúriát és az alkotmánybíróságot is – fogalmazott a Magyar hírlapnak nyilatkozva Erdélyi Rezső, a Nézőpont Intézet elemzője.

Elolvasom a cikket