Mennyi alkoholt fogyaszthat anélkül, hogy károsítaná egészségét?

„Ne felejtse el, hogy mindenkinek más az anyagcseréje. Van, aki három korty pezsgő után rosszul érzi magát, míg mások egy hosszú buli után felpezsdülnek” – mondta Katerina Grigorieva endokrinológus.

Ez az alkohol-dehidrogenáz enzim jelenlététől és mennyiségétől függ, amely elősegíti az etanol acetaldehiddé történő oxidációját és kiválasztódását.

Ezt az enzimet nem adják el tablettákban. Az előállítási képességet a szüleink adják át, és genetikai tesztekkel határozható meg.

„Más tényezők is befolyásolják az alkohol anyagcseréjét, különösen az, hogy miből és hogyan készül az ital. Ha erjesztési módszereket használunk (bor, sör), különösen gluténtartalmú összetevőkkel, azok kevésbé előnyösek” – mondja Grigorieva.

Mit érdemes tehát inni, ha tudatosan akarjuk csinálni?

Grigorieva szerint az „optimális” alkoholos ital: a kaktuszos tequila, de nem azok, amelyek gluténtartalmú összetevőket tartalmaznak.

Mérsékelt mennyiségben, 1-2 kis pohárral, az italok még erősek. Javasolja az alkohol kerülését? Igen. Ha el tudja kerülni az alkoholfogyasztást, akkor ne igyon. Ha azonban az alkohol az életmódja része és a kikapcsolódása eszköze, akkor jobb, ha talál egy kevésbé káros helyettesítőszert. Az alkoholfüggőség meglehetősen gyorsan kialakul, különösen a nőknél – emlékeztet az orvos.

Elolvasom a cikket