Milliárdos bírság állatkínzásért

Két évvel ezelőtt több mint négyezer beagle kutyát mentettek ki az Envigo cég által létesített kísérleti telepről. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma már korábban megbírságolta az állattartókat a különféle jogsértések miatt, ők azonban ezeken nem változtattak. Nem is hagyták abba a tevékenységüket, és nem is javítottak a körülményeken.

A héten megszületett ítélet alapján az Inotivra, az Envigo orvosi kutatócég anyavállalatára 35 millió dolláros bírságot szabtak ki. Ez a világon az eddigi legnagyobb bírság, amit állatvédelmi ügyben szabtak ki. Összege körülbelül 12,5 milliárd forintnak felel meg.

A négyezer kimentett beagle-t – nagyon kedves középtermetű vadászkutyákat – iszonyatos állapotban találták a hatóság emberei. A legtöbb állat sérült és alultáplált volt.

Ezeket akutyákat eleve állatkísérletekre tenyésztették, ami azt jelenti, hogy sem a napfényt, sem a füvön szaladgálást, sem az emberi érintést soha meg nem tapasztalhatták.

Az Egyesült Államokban létező iparág a standardizált génállományú tesztállatok tenyésztése gyógyszerkísérletek és egyéb laboratóriumi vizsgálatok számára.

Az állatkísérletek tesztalanyai többnyire patkányok, egerek, tengerimalacok, nyulak és a kutyák közül főként a beagle-ek.

Az amerikai hatóság nem ez ellen az iparág ellen hozta meg a döntését, hanem csak a tartás körülményeit büntette.

A cumberlandi telepen mérgező anyagok biztonságos dózisának megállapítását akarták tesztelni a kutyákon.

Addig kapták volna növekvő dózisban a mérgező anyagot, amíg az összes állat el nem pusztul, és az utolsó, súlyosan károsodott túlélőt is megölték volna. Évente hatvanezer beagle pusztul el állatkísérletekben az Egyesült Államokban.

Az Envigo tenyésztelepén szörnyű állapotokat találtak a Mezőgazdasági Minisztérium munkatársai. Kihűlés miatt elpusztult huszonöt kiskutya, a kutyaeledelben hemzsegtek a kukacok, koszos volt a kutyák ivóvize is. Az állatok nem kaptak megfelelő orvosi ellátást, az altatást pedig nyugtatók nélkül végezték, így állatkínzás címén érdemelte ki a cég a rekordösszegű büntetést.

Elolvasom a cikket