Nagy Márton: A leszorított infláció jó a családoknak és jó a gazdaságnak is

MH/MTI
2024. június 10. hétfő. 11:53

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye hivatkozik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)legfrissebb adataira, amelyek szerint 2024 májusában éves alapon négy százalékot ért el az infláció mértéke, azaz a korábbi hónapokhoz hasonlóan, továbbra is alacsony szinten áll. Áprilishoz mérten májusban minimális mértékben csökkentek az árak, az infláció áprilishoz viszonyítva 0,1 százalék volt.

A májusi adatok közül figyelemre méltónak nevezték, hogy az élelmiszerek termékcsoportján belül a tojás ára 22 százalékkal, a liszté 19,6 százalékkal, a tejtermékeké 11,6 százalékkal, a száraztésztáé 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A háztartási energia 2,4 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 4,7 százalékkal, míg az elektromos energia 2,9 százalékkal lett olcsóbb.

Az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családoknak – mutattak rá.

Nagy Márton az adatokat értékelve kiemelte, hogy a kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően, úgy mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő, az infláció összeomlott, a kormányzati lépések által generált árverseny eredményeképpen pedig alacsony szinten maradt. Ez az árverseny különösen jelentős az élelmiszerek esetében.

Megjegyezte, a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, májusban havi alapon 4,4 százalékot esett a járműüzemanyagok ára a KSH adatai szerint.

A miniszter megállapította, hogy az alacsony infláció egyaránt jó a családoknak és a vállalkozásoknak is, az ugyanis egy pozitív láncreakciót indított el a nemzetgazdaságban, fokozatosan bekapcsolva a gazdaság hajtóműveit. Az infláció letörésének köszönhetően szeptember óta nőnek a reálbérek, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. Ennek eredményeképpen folyamatosan oldódik a lakosság óvatossági motívuma, így többet költenek és többet utaznak, amely folyamatosan növeli a fogyasztást. Ezt jelzi, hogy már negyedik hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom és az év eddigi teljesítménye alapján 2024-ben is újabb rekordot dönthet a turizmus. A lakossági bizalom egyre pozitívabb, ennek hatása jelenik meg az élénkülő hitelkeresletben. Mindez összességében pozitívan hat a belföldi keresletre, így a belgazdaság teljesítményére.

Nagy Márton hangsúlyozta, a kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak: 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Ezzel hazánk gazdasági teljesítménye az uniós élmezőnyhöz tartozik. Ehhez az alacsony infláció, valamint az ehhez köthető keresletélénkülés is hozzájárult. Így a háború okozta infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány idén 2,5 százalékos növekedést elérve újraindítja a gazdaságot, jövőre pedig tovább, 4,1 százalékra emeli a növekedés ütemét – olvasható a minisztérium közleményében.

Elolvasom a cikket