Rekord vízállással tetőzhet hétfőn a Rába Körmendnél

MH/MTI
2024. június 10. hétfő. 13:21

A közlemény szerint a Duna-vízgyűjtő időjárását a következő néhány napban egy frontrendszer határozza meg; szombat este és éjjel több helyen, így a Rába vízgyűjtőjén is rendkívül heves zivatarrendszer haladt végig, amelyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult le.

Ezen belül is a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés: 6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiséget kapott – tették hozzá.

A legfrissebb előrejelzés szerint hétfőn területi átlagban további 10-20 milliméternyi eső várható – írták, jelezve: a felhőszakadásokkal hirtelen érkező csapadék nem tud beszivárogni a már átnevesedett talajba, a kisebb patakokon pedig komoly vízszintemelkedéseket okoz: a Pinkán Felsőcsatárnál hajnalban 508 centiméteres vízállással meg is dőlt az eddig mért legmagasabb vízállás.

Hangsúlyozták, hogy a következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is.

Az országban jelenleg 912,4 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú – ismertették.

A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 centimétert csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás; Baján még hétfőn, Mohácsnál pedig kedden várható a tetőzés.

A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 19.30 órakor tetőzött harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszinttel, 422 centiméteren. Körmendnél intenzíven árad a folyó, hétfő reggel már meghaladta a harmadfok szintjét, a tetőzés este várható, a valaha mért legmagasabb vízállás szintjét megközelítően – közölték.

Az előrejelzések szerinti csapadék-utánpótlás várhatóan nem indít újabb árhullámokat, ugyanakkor megjegyezték: a lokálisan hirtelen kialakuló zivatarok miatt a helyzet gyorsan változhat.

Közölték azt is, hogy a védekezési munkálatokhoz eddig a miskolci, a pécsi, a székesfehérvári és a budapesti központú igazgatóságoktól érkezett segítség, de az érintett területekre mennek még szolnoki, nyíregyházi, debreceni és gyulai szakemberek is.

Az ország egész területéről összesen csaknem négyszáz vízügyes szakembert mozgósítottak, akik a társszervek és a lakosság bevonásával eddig már mintegy 120 ezer homokzsákot készítettek elő a mintegy 2,5 kilométer hosszú nyúlgát kiépítéséhez.

Ha a települések a helyi védekezéshez műszaki segítséget kérnek, akkor a vízügy minden esetben biztosítja azt, ahogy az hétfő délelőtt a Vas vármegyei Pornóapátiban is megtörtént – írták.

A közlemény szerint a Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a másodfok szintje körül tetőzik, a Dráván az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban.

A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve hétfőn várható csapadék hatására újabb árhullámok alakulnak ki, Tarnaörsnél várhatóan újra a másodfok szintje fölé emelkedik a vízállás.

A Zagyván az első fok fölötti, a Sajón pedig a másodfokot megközelítő vízállásokra van kilátás – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket