Svájc vállalta a felelősséget azért, hogy nem hívta meg Oroszországot a csúcstalálkozóra

„Ez a mi döntésünk, vállaljuk érte a felelősséget. Mint fogadó állam, mi voltunk felelősek azért, hogy meghívjuk-e vagy sem. Sok országgal tárgyaltunk erről, nem csak nyugati országokkal. Mérlegeltük a kockázatokat” – mondta, amikor arra kérték, magyarázza meg, miért döntött úgy Bern, hogy nem küld meghívót Oroszországnak.

Cassis pontosította, hogy egyrészt a „globális dél” egyes országai követelték Oroszország jelenlétét, másrészt Svájc nem akarta megkockáztatni, hogy Moszkva meghívásával elveszítse Kijev részvételét.

Svájc június 15–16-án tart konferenciát Ukrajnáról Luzern közelében, Bürgenstock üdülőhelyen. Mintegy 90 ország erősítette meg részvételét. Joe Biden amerikai elnök, valamint Hszi Csin-ping kínai és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök nem vesz részt a konferencián.

Vlagyimir Hohlov, a berni orosz nagykövetség szóvivője korábban a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Svájc nem küldött Oroszországnak meghívót az Ukrajnáról szóló csúcstalálkozóra, Moszkva semmiképpen sem vesz részt rajta.

Hozzátette, hogy a szervezők által szorgalmazott békekonferencia ötlete elfogadhatatlan Oroszország számára, mert ez csak egy újabb változata egy életképtelen, az orosz érdekeket figyelmen kívül hagyó „békeformula” keresztülvitelének.

Elolvasom a cikket