Ursula von der Leyen bizonytalan helyzetben van: meddig tarthat ki egy jó arc, ha rossz a játék?

Megjegyzi, hogy a jobboldal problémája a saját belső megosztottsága. Van két blokkjuk, amelyek ideológiailag különböznek egymástól, és van még néhány pártjuk, mint az Alternatíva Németországért és a Fidesz, amelyek egyik blokkhoz sem tartoznak. Így nem valószínű, hogy be tudják csempészni a jelöltjeiket az Európai Bizottságba.

„De lehetőségük van arra, hogy más kinevezéseket megakadályozzanak, és ezt meg is fogják tenni. Sokan nem szeretnék Ursulát a második ciklusban látni. Elvégre ő az, akit az EU jelenlegi rendszerválságához kötnek. Ursula helyett vagy Mario Draghit vagy Roberta Metsolát javasolják” – mutatott rá a politikai elemző.

Rámutat, hogy maga Ursula is jobbra akart „hajolni”.

„De így azt kockáztatja, hogy elveszíti a liberálisok és a zöldek támogatását, akik ennek a választásnak a fő vesztesei voltak. A centristák, szocialisták és liberálisok több mint 10 százaléka ellenzi Ursulát. Lehet, hogy egyszerűen nem lesz elég szavazata” – teszi hozzá Dudakov.

Most pedig – magyarázza – Brüsszelnek hónapokig tartó színfalak mögötti civakodással kell szembenéznie az új Európai Bizottság kiválasztása miatt.

„A rendszer fokozatosan megy a lefolyóba” – hangsúlyozza a szakértő. – És még számos országban, köztük Belgiumban és Ausztriában is választások várnak, ahol az euroszkeptikusok nemzeti szinten is megerősödnek. Brüsszel elégedett, elvégre minél rosszabbul megy az önsorsrontó eurobürokráciának, annál könnyebb lesz destabilizálni az EU-t, amelyet a válság már amúgy is meggyengített”.

Elolvasom a cikket