A németek hadiipari javító- és gyártóműhelyt hoztak létre Ukrajnában

A közös vállalatot az ukrán Ukroboronprom hadiipari cég és a Rheinmetall globális német fegyvergyártó óriás hozta létre – az ukrán Stratégiai Iparágak Minisztériumának weboldaláról származó információk szerint. A jelentés szerint az új telephely fő feladata a német katonai felszerelések javítása és gyártása. Ez felgyorsítja a harcjárművek helyreállítását és a frontvonalba való visszatérését, később pedig lehetővé teszi az ukrán biztonsági és védelmi erői számára új felszerelések gyártását.

Dmitro Klimenkov ukrán védelmi miniszterhelyettese elmondta, hogy az első közös szolgálati központ megnyitása rendkívül fontos Ukrajna védelmi potenciáljának a megerősítése szempontjából. „Ez lehetővé teszi számunkra, hogy közvetlenül Ukrajna területén biztosítsuk a német felszerelések gyors javítását és karbantartását, ami jelentősen növeli fegyveres erőink hatékonyságát. Hálásak vagyunk német partnereink bizalmáért és támogatásáért, amely lehetővé teszi számunkra, hogy haladjunk a győzelem felé, és integrálódjunk a kollektív biztonság európai rendszerébe” – mondta.

A közös gyártóhelyen ukrán szakemberek dolgoznak, a műszaki felügyeletet pedig a német partner képviselői végzik majd. Herman Szmetanyin, az Ukroboronprom vezérigazgatója megjegyezte, hogy a projekt, amelyet a Rheinmetallal folytatott nagy együttműködési program részeként valósítottak meg, „új lehetőségeket teremt védőink számára, akik a javítás és karbantartás után a lehető leggyorsabban megkapják a harci felszerelést”. „Fontos, hogy ez Ukrajnában történik: a külföldi partnerek bíznak bennünk, a professzionalizmusunkban és a hazai védelmi iparban rejlő magas potenciálban. Hálás vagyok a német konszern vezetésének azért a gyümölcsöző együttműködésért, amely lehetővé tette a felszerelést, és rövid időn belül közös gyártóüzemet nyitunk” – mondta.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója megjegyezte, hogy a konszern számára rendkívül fontos, hogy hatékony és megbízható támogatást nyújtson Ukrajnának. „Az alkatrészellátással kapcsolatban kiemelten kezeljük a maximális rendelkezésre állást és a gyors utánpótlást. E cél elérése érdekében a meglévő csatornákat használjuk, saját magunk és partnerekkel dolgozzuk fel az anyagokat. Újjáépítjük az eredeti ellátási láncokat és a termelést Ukrajnában, integráljuk a helyi termékeket is” – mutatott rá.

Elolvasom a cikket