Az ukrán kormány meglékelheti az ország újjáépítését

Váratlanul lemondott hétfőn Musztafa Najjem, az ukrán helyreállítási és infrastruktúra-fejlesztési ügynökség vezetője, azt állítva, hogy az ukrán kormány aláássa ügynökségének erődítményekkel és logisztikai infrastruktúrával kapcsolatos munkáját. Lemondását egy nappal az Oroszországgal vívott háború befejezése után Ukrajna újjáépítésének nemzetközi támogatásáról szóló kétnapos berlini konferencia kezdete előtt jelentette be. Najjem egy Facebook-bejegyzésben jelentette be lemondását, „rendszerszintű akadályokra hivatkozva, amelyek akadályozzák abban, hogy hatékonyan lássa el munkáját”. Ügynökségének „folyamatos konfrontációval, ellenállással és mesterséges akadályokkal kellett szembenéznie” – mondta.

Az utolsó csepp a pohárban Nayyem számára az volt, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök lemondta részvételét a június 11-12-re tervezett berlini konferencián. A berlini összejövetelen a kijevi illetékesek megpróbálják rávenni a nemzetközi kollégákat és a magánbefektetőket, hogy finanszírozzák Ukrajna hosszútávú helyreállítását és az orosz támadások özönével szembesülő ország energetikai infrastruktúrájának védelmét. Najjem lemondása egy hónappal azután következett be, hogy Olekszandr Kubrakov infrastrukturális minisztert a kormány átalakítása során felmentették.

„A partnerek több milliárd dollár értékű segítséget nyújtottak és nyújtanak nekünk, joggal várják el az átláthatóságot, az elszámoltathatóságot és a kiszámíthatóságot az ukrán hatóságoktól” – mondta Olena Haluska, az Ukrán Győzelem Nemzetközi Központjának társalapítója. Kijev alig várja, hogy bebizonyítsa, hogy az újjáépítésért felelős két fő kormányzati szerv nyilvánvaló irányítási problémái ellenére továbbra is átlátható és megbízható. Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter hétfőn hangsúlyozta, hogy Ukrajna fellendülése nem a személyiségekről, hanem az intézményekről szól, és a személyi kérdések nem ássák alá Kijev befektetésvonzó képességét. Berlinben Ukrajnát a külügyek, a pénzügyek, a gazdasági, a szociálpolitika, az energiaügyi és a stratégiai iparágak miniszterei, valamint a helyi polgármesterek és kormányzók képviselik. Várhatóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is jelen lesz, bár az elnöki hivatal hivatalosan biztonsági okokból nem jelentette be.

Elolvasom a cikket