Megnevezték, miért nem vándorolnak a gólyák

De a portugál hulladéklerakókból származó bőséges táplálék, valamint az éghajlatváltozás miatti melegebb időjárás az utóbbi időben arra késztette az ivarérett gólyák túlnyomó többségét Portugáliában, hogy inkább kihagyják ezt a fáradtságos utat, és egész évben a helyükön maradjanak – olvasható az ng.24.hu oldalán.

Tavasszal és nyáron gyakran fészkelnek kéményeken vagy villanyoszlopokon, amelyeket az emberek segítettek biztonságosabbá tenni számukra. Portugáliában a fehér gólyát már a századfordulón is veszélyeztetett fajnak tekintették. Szerencsére a költőpárok száma az elmúlt évtizedben csaknem megkétszereződött, a 10 évvel ezelőtti körülbelül 12 ezer párról a mai körülbelül 20 ezer párra emelkedett a tudományos becslések szerint.

Az elmúlt hat évben a Portói Egyetem Biodiverzitási és Genetikai Erőforrásokkal foglalkozó Kutatóközpontjának (CIBIO) tudósai nyomon követték egy csoport fehér gólya viselkedését a hátukra erősített apró műholdas jeladóknak köszönhetően. Portugália fehér gólyáinak mintegy 80 százaléka tartósan az országban tartózkodik, elkerülve a migrációval járó veszélyeket – mondta Ines Catry, a CIBIO biológusa.

A fiatal gólyák még mindig követik azt a viselkedésformát, hogy Afrikába repüljenek télire, de „az idő múlásával abbahagyják a vándorlást” – mondta az AFP-nek. Az idősebb madarak hajlamosabbak a helyükön maradni.

A vándorlási szokások megváltozása részben az éghajlatváltozáshoz és az egész évben elérhető élelmiszerekhez köthető. Catry elmondta, hogy a madarak egész évben bőséges táplálékhoz jutnak a portugál szeméttelepekből. „Nagymértékben függnek a szemétlerakókból származó hulladéktól” – magyarázta, hozzátéve, hogy a fehér gólyák nagyon alkalmazkodóképesek, és hasznot húztak az emberekkel való együttélésből. Emellett Portugália déli részén az enyhébb időjárási viszonyok télen hasonlóak az afrikai körülményekhez.

Miután jelentősen visszaesett – főként az afrikai Száhel övezetben tapasztalható aszály miatt, amely megtizedelte a táplálékkészleteiket – a gólyák száma az 1980-as években kezdett visszakúszni Portugáliában. A madarak a portugál területeken kedvezőbb körülményeket találtak, mint Afrikában. Az utak mentén elhelyezett villanyoszlopok kedvencükké váltak. Egy tartó néha akár 30 fészek befogadására is képes.

Az elmúlt két évtizedben Portugália villamosenergia-hálózat üzemeltetője, a REN lépéseket tett annak érdekében, hogy csökkentse a gólyák áramütésének kockázatát, különösen a fészkek építésekor, és megakadályozza az áramkimaradásokat. Ezek közé tartozik a fémoszlopokra történő platformok felszerelése a madarak számára a fészeképítéshez.

A fehér gólya fészkek csaknem negyede ma már ezeken a platformokon található, amelyeket néha „gólyaiskoláknak” is neveznek.

A költési időszak előtt speciális csapatok takarítják meg ezeket a helyeket, szükség esetén fészkeket helyeznek át, és javítják a gólyákat a nagyfeszültségű tápkábelektől távol tartó fémrácsokat.

„Több mint 20 éve dolgozunk itt azon, hogy berendezéseinket kompatibilissé tegyük a gólyák jelenlétével. Megszoktuk” – mondta Francisco Parada, a REN környezetbiztonsági vezetője.

Úgy tűnik, hogy a gólyák száma ennek eredményeként virágzik igazán, és az elmúlt két évtizedben négyszeresére nőtt az ezeken a platformokon fészkelő madarak száma.

Elolvasom a cikket