Mérgezést is okozhat a cseresznyekompót

A szakértő először is felsorolta a szezonális bogyó előnyeit: a cseresznye szénhidrátokat, kis mennyiségű fehérjét és zsírokat, nyomelemeket – káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint tartalmaz (100 gramm a napi C-vitaminadag egyhatodát tartalmazza). A bogyó nem túl kalóriadús – 100 grammonként átlagosan 65 kcal. Ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek, érelmeszesedés és vérszegénység esetén. A cseresznye és a meggy csökkenti a véralvadást, megelőzi a trombózist. Összetételükben antioxidánsok vannak, amelyek lassítják az öregedést – olvasható a Sports.kz oldalán.

„A cseresznye (valamint a meggy) különlegessége, hogy használata erősíti a kis hajszálerek falát, kevésbé törékennyé teszi azokat.” – mondta Napolov.

Nem szabad azonban túlzásba vinni a fogyasztását: a bogyókban található nagy mennyiségű élelmi rost irritálja a beleket, és emésztési zavarokat okozhat. Naponta körülbelül 200-350 gramm cseresznyét ajánlott fogyasztani. Szintén vigyázni kell vele azoknak, akik allergiásak a nyírfapollenre: nagy valószínűséggel allergiásak lesznek erre a bogyós gyümölcsre.

A cseresznyekompótokat nem szabad egy évnél tovább tárolni. Egyébként az elkészítéskor mindenképpen távolítsa el a bogyók magjait: ezek amygdalint tartalmaznak, amely fokozatosan átmegy az italba, és a gyomornedvvel érintkezve az egészségre veszélyes hidrogén-cianidot képez. Az ilyen kompót mérgezést okozhat.

De ha véletlenül lenyelt egy-két bogyót magokkal együtt, nem lesz probléma. De nem szabad szándékosan magvas cseresznyét enni – tette hozzá Napolov.

Elolvasom a cikket