Moszkva rendkívül negatívan viszonyul az Azov amerikai felfegyverzéséséhez

MH/MTI
2024. június 11. kedd. 15:34

„Washington álláspontjának ilyen hirtelen változása azt mutatja, hogy semmitől sem riadnak vissza az Oroszország elnyomására tett kísérleteik során, Ukrajnát és az ukrán népet ebben eszközként használják” – mondta a szóvivő.

Azt hangoztatta, hogy egy „ultranacionalista fegyveres egységről” van szó. Hozzátette: Washington arra való hajlandósága, hogy a neonácikkal kacérkodjon, megerősíti, hogy aktuálisak Oroszország aggodalmai az ilyen eszmék „lopakodó terjedési tendenciájával” kapcsolatban a világban.

Peszkov a The Washington Post című napilap írására reagált, amely az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy Washington feloldotta az Azovnak történő fegyverszállítások tilalmát. A lapban olvasható, hogy az amerikai kormányzat szerint az alakulat „megfelel a Leahy-törvény kritériumainak”, amely megtiltja a katonai segítségnyújtást az emberi jogok súlyos megsértésében bűnösnek talált külföldi egységeknek. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az amerikai külügyminisztérium közölte: „Nem talált bizonyítékot” erre vonatkozóan, arról viszont nem számolt be, hogy mikor oldották fel a tilalmat, vagy hogy az Azov kapott-e már amerikai fegyvereket.

Az Egyesült Államokban – az alakulat náci ideológiájára hivatkozva – korábban tiltották a segítségnyújtást az Azovnak, ugyanakkor tavaly a The Washington Post már egy olyan külügyminisztériumi forrást idézett, amely elismerte, hogy az intézkedésnek nem volt gyakorlati hatása. Paul Gosar kongresszusi képviselő ugyanekkor úgy fogalmazott: a tilalom „elmosódott”, miután az Azov harcosai bekerültek az ukrán fegyveres erőkbe és a Nemzeti Gárdába, és részvételükkel különálló fegyveres alakulatokat is létrehoztak.

Az orosz legfelsőbb bíróság az Azovot terrorszervezetnek minősítette, és betiltotta tevékenységét. A döntést előkészítő szakértői vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy az alakulat ideológiája „szélsőséges biológiai rasszizmust” tartalmaz, más fajok jogi szegregációjának tervét, a demokrácia, az erkölcs és a nemzetközi jog tagadását. Az indoklás szerint az Azov tagjai támadásokat intéztek a nemzeti kisebbségek képviselői és politikai ellenfeleik ellen, megfélemlítették Ukrajna oroszajkú lakosait, Donyec-medencei lakosokat raboltak el és kínoztak meg, valamint számos háborús bűncselekményben vettek részt.

Elolvasom a cikket