Oroszország kiutasított egy osztrák újságírót

Ausztria április 30-án vonta vissza a TASZSZ hírügynökség tudósítójának, Ivan Popovnak az akkreditációját, és két hetet adott neki, hogy elhagyja az országot. Májusban Moszkva bekérette az osztrák nagykövetet, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország kénytelen lesz a megtorlásra, ha Bécs „nem vizsgálja felül döntését” – fogalmaz az Oroszhirek.hu.

Oroszország visszavonta Maria Knips-Witting újságíró akkreditációját, aki az osztrák ORF állami finanszírozású műsorszolgáltatónak dolgozik, és felszólította, hogy hagyja el az országot. A kiutasítás „kölcsönös intézkedés”, válaszul Bécs korábbi, egy orosz újságíró kitiltásáról szóló döntésére – közölte az orosz külügyminisztérium a honlapján közzétett közleményében.

„Az orosz tiltakozás ellenére Ausztria végrehajtotta kezdeményezését, és június 7-én Popovot arra kényszerítették, hogy elhagyja Bécset” – közölte a külügyminisztérium. Megtorlásként hétfőn felszólították Knips-Wittinget, hogy „adja át akkreditációs kártyáját, és hagyja el az Oroszországi Föderáció területét”.

„Ha Bécs folytatja az orosz újságírókkal szembeni diszkriminációs gyakorlatot, akkor az osztrák újságírókkal szemben azonnal megfelelő reakció következik” – figyelmeztetett a külügyminisztérium. Hozzátette, hogy Moszkva kész visszaállítani az ORF riportereinek akkreditációját, amint Ausztria „megteremti a feltételeket az orosz média munkájához”, és visszaengedi az országba a TASZSZ-t.

Az ORF rövid közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a műsorszolgáltató „sajnálja az orosz külügyminisztérium döntését, nem érti azt, és minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy továbbra is biztosítsa a független és átfogó tudósításokat Oroszországból”.

Az EU azt követően fokozta az orosz médiával szembeni szigorítást, hogy Moszkva 2022 februárjában hadműveletet indított Ukrajnában. Brüsszel az egész unióra kiterjedő tilalmat rendelt el több nagy médiaorgánum, köztük az RT és a RIA Novosztyi ellen, miközben azzal vádolta Moszkvát, hogy „nemzetközi média- és információmanipulációs kampányt” folytat. Moszkva megalapozatlannak és diszkriminatívnak minősítette a korlátozásokat.

Elolvasom a cikket