Pécsett átvilágíthatják Gyurcsányék átvilágítóit

A jelenlegi állás szerint a pécsi közgyűlésben mindössze kilenc vele teljesen lojális képviselője lesz Péterffy Attilának a 25 fős testületben, miközben csak a Fidesz–KDNP–ÖPE szövetségnek tizenegy. További négyet olyan szereplők adnak tesznek ki, akiket a polgármester erős kritikusainak tartanak. A polgármester hátterét adó baloldali koalíció kisebbségbe szorult.

Rendkívül beszédes volt az a két sajtótájékoztató, amelyet két legnagyobb rivális, a Gyurcsány Ferenccel szövetséges Péterffy Attila és a Fidesz–KDNP–ÖPE polgármesterjelöltje, Csizmadia Péter tartott hétfőre virradó éjjel a választás éjszakáján. Péterffy hiába nyert ugyanis, vesztes hadvezérként állt a kamerák elé.

A baloldali polgármester az új helyzetben ugyanis még alpolgármesterekről sem dönthet. A jelenlegi városvezető számára alighanem befejeződött az az időszak, amikor kézivezérléssel irányíthatott, utasítgathatott az önkormányzati szférában, hiszen a többség hiányában még alpolgármestereket sem tud kinevezni. Az egyik legsúlyosabb kérdéskör az lehet, hogy Péterffynek milyen jogosítványai maradnak. A többséggel ugyanis a háta mögött nem egyszer hozhatott meg olyan döntéseket, amit a saját koalíciós társai sem néztek jó szemmel, elég a rágalmazásért jogerősen elítélt, cégeket bedöntő MSZP-s alpolgármester, Nyőgéri Lajos, vagy éppen a propagandacég vezetőjének, Póré Lászlónak a kinevezésére gondolni.

A városi cégvezetők, káderek alkalmasságát is vizsgálhatja az új közgyűlési többség. Az elmúlt években a baloldaliak olyan klientúrát építettek ki az önkormányzati szférában, ahol szinte elegendő volt az is, hogyha az adott személy baloldali, a polgármester volt erőműves munkatársa, vagy éppen a lejárató baloldali újság tulajdonosa, mint amilyen a PSN Zrt. vezére is. Várhatóan ezt a politikai káderpolitikát is kénytelenek megszüntetni, arról nem is beszélve, hogy a pécsi önkormányzat cégeinél megkötött szerződéseket, megállapodásokat is górcső alá vehetik, aminek meggátolását szintén nem tudja elérni a polgármester.

Átvilágíthatják az átvilágítókat is. Várhatóan több olyan közgyűlési szereplő is lesz, aki valóban átláthatóságot fog megkövetelni Péterffytől, így annak a baloldali ügyvédi körnek az elszámoltatását is kezdeményezhetik, amely 600 milliós megbízást kapott az elmúlt években a baloldali polgármestertől. Ez az a csoportosulás, amelynek tagjai számos önkormányzati céghez kerültek, ám például a 100 millióba kerülő átvilágítások kapcsán nem voltak hajlandóak bemutatni egyetlen teljesítési igazolást sem az illetékes bizottságnak.

A 2019 óta Pécset vezető baloldaliak eddig a számukra kényelmetlen kérdéseket igyekeztek a szőnyeg alá söpörni, vagy nem válaszoltak ezekre, vagy pedig támadásba lendülve lejárató anyagokat jelentettek meg különböző portálokon. Az egyik titkos üzletüket a pécsi repülőtér menetrendszerinti járata kapcsán kötötték meg, amelyről nem voltak hajlandóak elárulni, hogy a pécsieknek mennyibe is kerül mindez. Ugyanakkor a hírhedtté vált egymilliárdos zebraprojekt ügyében pedig teljes átláthatóságot kérhetnek a jobboldali, a baloldali és a centrumot képviselő erők, de számos, egyelőre még nem ismert megbízási szerződés áttekintésének jogát követelhetik meg.

Elolvasom a cikket