„Remigrációs” uniós biztost jelölne az Osztrák Szabadságpárt

MH/MTI
2024. június 11. kedd. 21:48

Christian Hafenecker kijelentette: „Észszerű bevándorláspolitikára lenne szükség, és már a kampányban is elmondtam, hogy remigrációra, valamint remigrációs biztosra lenne szükség.” A főtitkár szavaiból kiderült: az FPÖ azt szeretné elérni, hogy a párt jelölhesse a remigrációs biztost, akit Ausztria küldhetne ki hamarosan Brüsszelbe.

Az uniós biztosokat a tagállamok kormányai jelölik. Az osztrák kormánykoalíció az Osztrák Néppártból (ÖVP) és a Zöldekből áll.

Az FPÖ – amely a múltban három alkalommal, a szociáldemokratákkal és a konzervatívokkal együtt is volt már kormányon Ausztriában – tavaly novemberben fogadta el azt a remigrációs elképzelést, amely Németországhoz hasonlóan Ausztriában is vita tárgyát képezi. A jelenlegi jogi keretek nem tennék lehetővé a bevezetését, így végrehajtását csak a bevándorlók tömeges kiutasításával, illetve az osztrák állampolgársággal már rendelkező személyek „kötelező asszimilációjával” lehetne megvalósítani.

Herbert Kickl, a párt vezetője novemberben mondta ki először nyíltan, hogy meg kellene fosztani osztrák állampolgárságuktól, majd ki kellene telepíteni az országból azokat a külföldi származású embereket, akik „tudatosan utasítják vissza a társadalomba való beilleszkedésükre vonatkozó igényt”.

Az FPÖ 25,4 százalékos eredménnyel nyerte meg Ausztriában a vasárnap tartott európai parlamenti választást, ami példátlan sikernek számít a párt történetében; a második helyet 24,5 százalékkal az ÖVP szerezte meg.

Elolvasom a cikket