Több tucatnyi halálos áldozata van egy Jemen partjainál történt hajótörésnek

MH/MTI
2024. június 11. kedd. 20:33

Az Afrika szarváról, Szomália északi partjairól érkezett migránshajó mintegy 260 szomáliai és etióp állampolgárt szállított az Ádeni-öblön át Jemenbe, de 320 kilométeres útja vége előtt, a jemeni Sabva kormányzóság partjainál elsüllyedt.

Az IOM közleménye szerint eddig sikerült kimenteni 71 embert, és a többi eltűnt utáni keresés folytatódik – tették hozzá.

A világszervezet adatai szerint csak tavaly 97 ezer migráns érkezett Afrika szarvának országaiból Jemenbe. Az emberek a polgárháború dúlta országon keresztül Szaúd-Arábiába és más arab-öbölbeli államokba akarnak eljutni megélhetés céljából, de az útjukat megszervező embercsempészek gyakran túlzsúfolt lélekvesztőkön szállítják át őket a Vörös-tengeren vagy az Ádeni-öblön.

A Jemenbe érkező migránsok száma 2021 és 2023 között megháromszorozódott, mintegy 27 ezerről több mint 90 ezerre nőtt. Jelenleg mintegy 380 ezer menekült él az országban – közölte májusban az ENSZ-ügynökség.

Áprilisban legkevesebb 62 ember halt meg két hajótörésben Dzsibuti partjainál, miközben Jemenbe próbáltak eljutni. Az IOM szerint legalább 1860 ember halt meg vagy tűnt el ezen az útvonalon, közülük 480-an megfulladtak.

Elolvasom a cikket