A koffein érdekes hatással van a Parkinson-kóros betegek agyára

A Parkinson-kór tünetei a substantia nigra nevű agyi régióban található dopamintermelő sejtek jelentős elvesztésével jelentkeznek. Korábbi tanulmányok szerint a kávéfogyasztás csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, és a koffein a nigrostriatalis receptorokra gyakorolt hatása a dopamin rendszerre gyakorolt hatásai is szerepet játszhatnak.

„A mi vizsgálatunk azonban az első, amely a koffein betegség előrehaladására és a tünetekre gyakorolt hatására összpontosít a Parkinson-kór dopaminfunkciójával összefüggésben.”

A kutatók 163 korai stádiumban lévő Parkinson-kóros és 40 egészséges kontrollszemélyt vontak be a vizsgálatba, 44 Parkinson-kóros résztvevőt hívtak be egy második vizsgálatra, amely átlagosan hat évvel később történt. A kávéfogyasztást egy dopamint szállító transzporter molekulához hasonlították az agyban.

Az utóvizsgálatok során azok, akik jellemzően napi három vagy több csésze koffeines kávét fogyasztottak (önbevallással és vérmintával is mérve), 8,3-15,4 százalékkal alacsonyabb dopamintranszporter-kötődést mutattak, mint azok, akik háromnál kevesebb csészényit ittak – állapította meg a tanulmány.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb dopamin termelődik. A kezdeti kockázatcsökkentéssel való kapcsolat ellenére a csoport nem talált a koffein helyreállító funkciójára utaló jeleket a folyamatos Parkinson-tünetekkel küzdő emberek agyában. Mi több, a kutatók a Parkinson-kór tüneteinek javulását sem tapasztalták azoknál az embereknél, akik több kávét ittak.

„Bár a koffein bizonyos előnyökkel járhat a Parkinson-kór kockázatának csökkentésében, tanulmányunk arra utal, hogy a magas koffeinbevitel nem hat jótékonyan a dopaminrendszerre a már diagnosztizált betegeknél” – mondja Kaasinen.

„A magas koffeinbevitel nem eredményezte a betegség tüneteinek csökkenését, például a motoros funkciók javulását”.

A kutatók úgy vélik, hogy a magas kávéfogyasztóknál megfigyelt dopamin-csökkentés ugyanaz a kiegyenlítő hatás, mint ami az egészséges emberek agyában is megtörténik. Ez az, amit más pszichostimulánsok esetében is megfigyeltek.

Bár nincs drámai eredmény a tekintetben, hogy a kávéfogyasztás változást hozna a Parkinson-kóros betegeknél, a tanulmány fontos új bizonyítékokat szolgáltat a dopamin és a Parkinson-kór közötti kapcsolatról, és közelebb visz minket a betegség teljes megértéséhez és leküzdéséhez.

Elolvasom a cikket