A világ legrejtélyesebb bűnügyei, ahol az áldozatok kivétel nélkül gyerekek

Ebben a furcsa világban, amelyben élünk, több olyan bizarr rejtély is van, amelyre talán soha nem tudjuk meg a választ, habár napvilágra kerülésük óta lázban tartják a közvéleményt. De ez nem akadályozza meg az embereket abban, hogy azon tűnődjenek, vajon mi lett valójában azokkal, akik nyomtalanul eltűntek a föld színéről, vagy megmagyarázhatatlan, rémisztő halált haltak.

Nemrég a Reddit nevű közösségi platformon indult hatalmas vita a témakörben, amikor valaki azt az egyszerűnek vélt kérdést tette fel követői számára, hogy mi az a régóta felderítetlen, és megoldatlan rejtély, amire még az életében választ szeretne kapni.

Ennek kapcsán most bemutatunk néhány ilyen tömeges érdeklődésre számot tartó eltűnt személyekhez kötödő lezáratlan ügyet!

Andrew Gosden

2007. szeptember 14-én a 14 éves Andrew Gosden ellógott az iskolából, felvett 200 fontot a bankszámlájáról, és vett egy egyirányú jegyet Londonba. Ekkor hallatott magáról utoljára.

Ez azóta is az Egyesült Királyság egyik leghíresebb eltűnt személyhez kötődő esete.

Több okból is bizarr az ügy, például, mert a rendkívül intelligens fiú előtte soha nem hiányzott az iskolából. Az őt tanító pedagógusok pedig teljesen meg voltak győződve arról, hogy kitűnő érdeményei miatt majd Cambridge-ben folytatja tanulmányait. Szülei introvertált, otthon ülő gyerekként jellemezték őt, aki ritkán hagyta el doncasteri otthonát.

Eltűnésének reggelén későn és rosszkedvűen ébredt, ami állítólag nem volt jellemző rá. Ahelyett, hogy felszállt volna az iskolabuszra, elsétált egy bankautomatához, és szinte az összes pénzt kivette a számlájáról, aztán hazament. Az iskolai egyenruháját betette a mosógépbe, és egy olyan pólót vett fel, amin egy zenekar fotója, a Slipknot szerepel, valamint egy fekete farmernadrágot. Ezt követően magához vette a táskáját, a pénztárcáját, a kulcsait és a Playstation konzolját. A vasútállomáson egy csak odaútra szóló jegyet vett magának Londonba, hiába világosították fel arról, hogy a retúrjeggyel sokkal olcsóbban megúszhatja, ő ragaszkodott ahhoz, hogy csak egy jegyet kér.

Amikor Andrew nem érkezett meg az iskolába, a tanárok megpróbáltak kapcsolatba lépni a szüleivel, hogy figyelmeztessék őket, de végül rossz személy telefonján hagytak üzenetet. Valószínűleg ennek tudható be, hogy aznap este 7 óráig nem is jelentették a fiú eltűnését.

Eközben Andrew 11.20-kor már meg is érkezett a King’s Cross pályaudvarra, és a biztonsági kamera felvételei rögzítették, amint 11.25-kor elhagyja vasútállomást. Ezt követően már egyetlen kamera sem vette fel, hogy merre vette az irányt, és soha többé senki sem látta őt.

A rendőrség azt az eshetőséget is kivizsgálta, hogy hátha az interneten ismerkedett meg valakivel, és őt ment meglátogatni, de erre semmi jel sem utalt. Azt is feltételezték, hogy azért látogatott el a környékre, hogy részt vegyen egy koncerten. Mindegyik feltételezés zsákutcába vezetett, hiszen Andrew-nak nem volt otthon számítógépe, nem volt e-mail címe, és nem hozott létre online fiókot az XBoxán vagy a PSP-jén. A rendőrség még Andrew iskolájába is elment, hogy ott keressen nyomokat a fiú szándékaival kapcsolatban, de itt sem bukkantak rá semmiféle nyomra.

Andrew szülei azóta sem bolygatták a gyerek szobáját, mindent úgy hagytak ott, ahogy a fiú eltűnése napján elhagyta azt.

A Springfield-i hármak

Amikor a 47 éves egyedülálló anya, Sherrill Levitt, annak lánya, a 19 éves Suzie Streeter és Suzie barátnője, a 18 éves Stacy McCall 1992-ben elmentek sherrilli otthonukból, minden személyes holmijukat hátrahagyták, beleértve az autójukat és a pénztárcájukat is. Egy törött tornáclámpán kívül semmi sem utalt arra, hogy dulakodás történt volna a házban.

Hagytak azonban egy üzenetet – ami az akkori idők szerint a lejátszása után azonnal törlődött – a telefon üzenetrögzítőjén, amiben állítólag egy szexuális célzásokat tevő férfinak a furcsa és zaklató hívására válaszoltak.

Az is kiderült, hogy Suzie az eltűnése előtt több telefonbetyárkodóra is panaszkodott.

Egy ismerősük aggódni kezdett a lányokért, ezért felkereste őket a házban, ahol meglátta, hogy mennyire zaklatott a család yorkshire terrier-je. A rendőrség szerint a helyszínt csúnyán megrongálták a lányokat kereső aggódó barátok és családtagok.

Pár évvel később, 1997-ben úgy tűnt, hogy megoldódik a lányok rejtélye, az elítélt emberrabló és tolvaj Robert Craig Cox ugyanis azt állította, hogy meggyilkolták őket, és a holttestüket soha nem fogják megtalálni. Ez szürreális módon be is igazólodott, ugyanis sem hollétükre, sem a holttesttükre nem bukkantak rá azóta sem. Cox azt mondta az újságíróknak, hogy anyja halála után el fogja árulni, hogy mi történt valójában a három nővel. Az ügyben nyomozók közül azonban senki sem hisz Cox szavahihetőségében.

Asha Degree

2000. február 14-én a kora reggeli órákban az Észak-Karolinában élő kilencéves Asha Degree felvette a hátizsákját, és kisurrant otthonról. Később két autós azt vallotta, hogy hajnali 4 óra környékén látták a kislányt a tomboló viharban az országúton sétálni, méghozzá kabát nélkül. Amikor egyikük alaposabban meg akarta nézni, Asha villámgyorsan befutott az erdőbe. Ekkor látták őt utoljára. Az ezt követő napokban és hónapokban azonban több nyom miatt egyre bizarabbá vált a lány eltűnése. Ezek közé tartozik egy 1996-os atlantai olimpiához köthető fehér ceruza, egy zöld filctoll és egy Mickey egér hajcsokor, amelyet másnap találtak egy fészer ajtajában, és amely állítólag Ashaé lehetett. A fészer 91 méterre volt attól a helytől, ahol utoljára látták a 18-as főúton, és ahol a nyomok véget értek.

Az eltűnése előtti héten Asha nagyon feldúlt volt, mert habár ő volt az iskola kosárlabda csapatának kapitánya, a kispadról kellett végignéznie egy meccset.

Éppen ezért a nyomozók nem zárták ki, hogy ez is közrejátszhatott abban, hogy esetleg elszökött. Tizennyolc hónappal később rábukkantak a kislány hátizsákjára 40 kilométernyire északra attól a helytől, ahol utoljára látták, emiatt a nyomozók úgy vélték Asha-t elrabolhatták, és a táskáját a mozgó autóból dobhatták ki. A hátizsákban volt egy Dr. Seuss-könyv Asha iskolai könyvtárából, és egy New Kids on the Block koncertpóló, amely az édesanyja szerint nem az övé volt.

2020-ban egy újság levelet kapott egy férfitól, aki azt állította, hogy tudja, hogyan ölték meg Ashát, és hol temették el a holttestét. De a férfit, aki pont gyermekekkel való fajtalankodás miatt töltötte börtönbüntetését, a nyomozók nem találták megbízható forrásnak.

Alan Norman Cleveland megyei seriff szerint a technológia fejlődése egy napon segíteni fog a nyomozóknak az ügy felgöngyölítésében.

JonBenét Ramsey

A gyermek szépségkirálynő, JonBenét Ramsey meggyilkolása immár 28 éve rejtély. A hatéves kislányt, a Little Miss Colorado győztesét 1996 karácsonyán találták meg a Colorado állambeli Boulder városban található otthonának pincéjében. Egy fehér takaróval takarták le, nyakán nejlonzsinór volt, csuklóit a feje fölött összekötözték, száját beragasztották, brutálisan megverték és megfojtották. Nem volt egyértelmű bizonyíték a nemi erőszakra, de a rendőrség nem zárta ki a szexuális erőszakot sem. A holttest mellett találtak egy bizarr váltságdíjat követelő levelet is, amiben 118.000 dollárt követeltek a kislányért cserébe. Az évek során Ramsey meggyilkolásával több férfit is meggyanúsítottak. Köztük volt az 58 éves John Mark Karr, aki azt állította, hogy a kislány vele volt közvetlenül a halála előtt, de ezt a beismerő vallomást a rendőrök végül hazugságnak minősítették. Egy ideig még a kislány szülei és a nővére is a gyanúsítottak között szerepeltek. 2008-ban azonban végül felmentették őket, és hivatalosan levették őket a gyanúsítottak listájáról.

Elolvasom a cikket