Akció, reakció: erősödik a szélsőjobboldal Németországban

MH/ MTI
2024. június 12. szerda. 10:05

„Az erőszakorientált jobboldali szélsőségesek számának újbóli növekedését tapasztaljuk” – fogalmazott a 2023-as nemzetbiztonsági jelentés jövő heti publikálása előtt a dpa hírügynökségnek adott interjúban Thomas Haldenwang, a hivatal elnöke.

Haldenwang szerint az utóbbi időben az ebbe a spektrumba tartozók számának növekedését „a szélsőséges struktúrák terjedése” táplálta. A 2022-es jelentéshez képest 14,5 százalékkal nőtt a szélsőjobboldali szélsőségesként megfigyelt személyek száma. Ami az elnök szerint jelentős részben annak köszönhető, hogy Alternatíva Németországért (AfD) pártot megfigyelés alá vette a hivatal.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2021 márciusában jelentette be először, hogy szélsőséges tevékenység gyanújával vizsgálat alá veszi a pártot. „A párton belüli szélsőséges áramlatok megerősödése figyelhető meg” – mondta most Haldenwang. Megállapításuk szerint különösen a keletnémet tartományokban vannak túlnyomórészt olyan magas beosztású funkcionáriusok, akik az úgynevezett „szolidáris-patrióta” táborhoz sorolhatók.

Az úgynevezett „új jobboldal” törekvései arra irányulnak, hogy ideológiájukat a társadalom középpontjába helyezzék, céljuk, hogy „újra kimondhatóvá tegyék azt, ami korábban kimondhatatlan volt” – magyarázta Haldenwang.

Elolvasom a cikket