Aki életét áldozta a szívek királynőjéért

Szirtes Györgyi
2024. június 12. szerda. 15:46

Diana mindent megtett, hogy megmentse házasságát a ma már III. Károly királyként ismert férjével, de 1996-ban augusztusában kimondták a válásukat, habár már 1992 decembere óta külön éltek. A hercegné szerette volna újra kezdeni az életét. Utolsó szerelme Dodi Al Fayed volt. Az egyiptomi film producer, aki Mohamed Al-Fayed üzletember legidősebb gyermeke volt nagy nőcsábász hírében állt.

A pletykák szerint olyan hírességekkel ápolt intim kapcsolatot, mint Julia Roberts, Brooke Shield, Winona Ryder vagy éppen Nancy Sinatra. Élete utolsó, még csak bimbózó kapcsolata Diana hercegnével volt. Kettejük kapcsolata még 1986-ban kezdődött, amikor egy lovaspólóversenyen először találkoztak. Komolyabbra csak kilenc évvel később fordult, amikor 1997 júliusában elkezdtek komolyabban is randevúzni. Hogy mennyire gondolták komolyan kapcsolatukat, arról a mai napig viták vannak. Az egyiptomi producernek menyasszonya volt, amikor közelebb kerültek egymáshoz. A jegyességet fel is bontotta. És csak Dianara szeretett volna koncentrálni. 1997-ben egy közös nyári nyaralás képei bejárták a sajtót, ezután a média megszállottan próbált minél többet megtudni az újdonsült párról.

A nyaralás idején Diana párja még Hasnat Khan brit-pakisztáni szívsebész volt, akivel a dél-franciaországi nyaralás után szakított az egykori hercegné. „Amikor Diana elment St. Tropezbe Al Fayed úrral, minden rendben volt köztünk” – mondta Khan a Vanity Fair szerint a halálát kivizsgáló rendőrségnek. „Néhány nap múlva éreztem, hogy valami nincs rendben.” Khan elmondta a rendőrségnek, hogy 1997 júliusának végén Diana találkozott vele a Kensington-palotában, és azt mondta neki, hogy „köztünk mindennek vége”.

Dodi pazar ajándékokat kezdett küldeni a Kensington-palotába, köztük „egy hatalmas doboz trópusi gyümölcsöt, egy szobányi rózsaszín rózsát, egy Cartier párducórát” – mondta a királyi életrajzíró a PEOPLE-nek.

A közvélemény számára nagy fordulópont 1997 augusztus 10-e, amikor a Sunday Mirror közölte az újdonsült párról készült fotókat, amelyeken csókolóztak.

Augusztus második felében a pár újra visszatért Dél-Franciaországba, ahol egy újabb hetet töltöttek egy jachton. Dodi apja, Mohamed évekkel később azt állította, hogy Diana és Dodi ezen az úton meglátogatták Alberto Repossi ékszerészt a monte-carlói üzletében – derül ki a The Guardian szerint a Diana halálával kapcsolatos vizsgálatból. Mohamed azt állította, hogy a pár Repossi monte-carlói üzletében választotta ki Diana eljegyzési gyűrűjét, amelyet aztán Olaszországba küldtek, hogy méretre igazítsák.

Földközi-tengeri kiruccanásuk után Diana hercegnő és Dodi a Fayed család magángépének fedélzetén Párizsba repültek. Onnan a pár a párizsi Ritzbe utazott, amely akkoriban Dodi apjának tulajdonában állt.

A Ritzben töltött vacsora után a People magazinnak egy alkalmazott beszélt a párról. „Úgy néztek ki, mint két szerelmes tinédzser” – mesélte az ott tapasztaltakat.

1997. augusztus 31-én 12:15 körül Diana hercegnő és Dodi a Ritzből Dodi párizsi lakására indultak. A pár egy fekete Mercedes hátsó ülésén ült, amelyet Henri Paul, a Ritz biztonsági igazgatóhelyettese vezetett. Trevor Rees-Jones, Dodi testőre az első utasülésen ült. A kocsit nagy sebességgel hajtották, hogy megpróbálják elkerülni az őket üldöző paparazzókat. Aztán bekövetkezett a tragédia: A Place de l’Alma melletti alagútban a Dodit és Dianát szállító autó frontálisan egy beton tartóoszlopnak ütközött.

Az akkor 42 éves Dodi és Paul azonnal életét vesztette. Diana hercegnőt – aki a balesetben súlyos sérüléseket szenvedett – kórházba szállították, ahol szívmegállás lépett fel nála, és hajnali 3 óra körül nyilvánították halottnak. 36 éves volt.

Kettejük kapcsolata nem volt hosszú, de a hírek szerint komoly terveket szövögettek. Hozzátartozók szerint a nagy nőcsábász hírében állt Dodi Párizsban megkérte volna Diana kezét.

„Isten elvitte a lelküket, hogy együtt éljenek a Paradicsomban” – mondta Dodi temetésén édesapja.

Elolvasom a cikket