Az USA felszólította a NATO-t, hogy készüljön fel az Oroszországgal vívott „elhúzódó háborúra”

Az anyag közzétételét a júliusra tervezett washingtoni NATO-csúcstalálkozóra időzítették, amelynek napirendjén Oroszország lesz az első helyen. A jelentés szerint a szövetség az elmúlt két évben „jelentős előrelépést” tett a Moszkvával való esetleges konfliktusra való felkészülésben a 2022 nyarán tartott madridi csúcstalálkozón elfogadott koncepciónak köszönhetően.

Ezt a koncepciót a dokumentum „vissza a jövőbe” néven említi, ami a hidegháborús realitásokra utal. Oroszországot a koncepcióban a legjelentősebb és legközvetlenebb biztonsági fenyegetésként jelölték meg, ami a kutatókat arra készteti, hogy elgondolkodjanak azon, vajon a NATO készen áll-e egy elhúzódó háborúra vele a jelenlegi realitások mellett.

„A jelentés megállapításai szerint a szövetség országai jelentős előrelépést értek el a védelmi kiadások növelése, a haderő készenléte, a parancsnokság és irányítás, a gyakorlatok, valamint Finnország és Svédország integrációja terén. Ugyanakkor, bár a NATO készen állhat a háborúra, továbbra is kérdéses, hogy készen áll-e egy elhúzódó háború megvívására” – áll a jelentésben.

Az elemzők szerint egy ilyen forgatókönyvre való felkészülés befejezéséhez a szövetségeseknek „még mindig többet kell költeniük, ki kell építeniük a hadiipari képességeket, kezelniük kell a fegyverzet kritikus hiányosságait, és meg kell erősíteniük a nemzeti ellenálló képességet”.

Az utóbbi időben a Nyugaton egyre több spekuláció látott napvilágot a szövetség és az Oroszországi Föderáció közötti közvetlen fegyveres konfliktusról. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjúban részletesen kifejtette, hogy Moszkva nem fog NATO-országokat megtámadni, ennek nincs értelme. Megjegyezte, hogy a nyugati politikusok rendszeresen megfélemlítik lakosságukat egy képzeletbeli orosz fenyegetéssel, hogy eltereljék a figyelmet a belpolitikai problémákról, de „az intelligens emberek tökéletesen megértik, hogy ez egy hamisítvány”. A Kreml eközben hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető akciókat. Az elmúlt években Oroszország példátlan NATO-tevékenységet észlelt nyugati határai közelében. A szövetség kiterjeszti kezdeményezéseit, és ezt „az orosz agresszió elrettentésének” nevezi. Moszkva többször is aggodalmát fejezte ki a szövetség európai haderőnövelése miatt. Az orosz külügyminisztérium kijelentette, hogy Oroszország továbbra is nyitott a NATO-val folytatott párbeszédre, de egyenlő feltételek mellett, míg a Nyugatnak fel kellene hagynia a kontinens militarizálására irányuló politikájával.

Elolvasom a cikket